2022 – cultura BD din România este oficial mainstream

Benzile desenate intră încet dar sigur în mainstream, pe măsură ce observăm tot mai multe concursuri, expoziții și manifestări în care această artă ocupă un loc central sau măcar foarte important.

Comunitatea creatorilor și iubitorilor de BD-uri crește de la an la an, iar pentru aceștia, unul dintre cele mai importante evenimente este East European Comic Con. Ultima ediție a avut loc între 26 și 28 august 2022 și a fost, ca de fiecare dată, un eveniment de poveste, cu zeci de mii de participanți și vizitatori.

Însă adevărata forță a bd-ului se vede în desfășurările de forță care nu au sprijinul marketingului internațional. Un bun exemplu este București ComicsFest 2022, care s-a desfășurat la scurt timp după Comic Con, între 10 și 11 septembrie. Chiar dacă spațiul de desfășurare era mult mai restrâns, evenimentul a fost mult mai reprezentativ pentru comunitatea locală a iubitorilor de BD. Acesta a reunit zeci de autori romani de comics, benzi desenate, webcomics si caricatura, a oferit ateliere, spectacole (magie și stand up), cosplay, proiecții, ediții tipărite noi și vechi de vânzare etc.

Și pentru că nu poți spune despre nimic că e mainstream până nu-și bagă și politicul coada… ne-a mai atras atenția această știre – deschiderea pentru public a Arcului de Triumf. Acesta poate fi vizitat în fiecare weekend între orele 12:00 și 20:00, gratuit, până la data de 16 octombrie 2022. În interiorul său sunt expuse benzi desenate ale artiștilor Alexandru Ciubotariu, Octav Ungureanu (Smoking Cool Cat), Robert OBERT și Ionuț Popescu, lucrări inspirate din aniversarea de 100 de ani de la inaugurarea importantului monument istoric deveni unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Capitalei.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.