De bine, de rău, Cărturești a fost mereu un aliat pentru iubitorii de bandă desenată. Alături de Anthony Frost, Kyralina și unele anticariate oferea printre puținele spații din țară unde puteau fi răsfoite romane grafice. Și chiar după ce Red Goblin și alte magazine de jocuri de societate au început să se extindă în domeniul ăsta sau să apară cîte un Rabit Comics sau un, acum defunct, Comicbook City Cărturești tot a rămas principalul loc de unde pot fi cumpărate romane grafice romînești.
Iar de pe la începutul anului trecut plutea prin aer ideea că lanțul de librării avea să facă ceva mai mult. O reclamă pentru un post de consultant de vînzări anunța ”cea mai nouă librărie de BD”, chiar dacă formularul la care trimitea era cel standard de librar. Speculații erau destule, detalii destul de zgîrcite. Pe 23 ianuarie lucrurile s-au lămurit.
Pe Edgar Quinet Cărturești avea o mică librărie, intuitiv plină cu albume de arhitectură din moment ce la o aruncătură de băț e Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. La un moment dat lanțul de librării s-a gîndit să abandoneze acest avantaj local – probabil studenții veneau în căutare de inspirație și doar răsfoiau, fără să cumpere mare lucru – rebranduind spațiul drept Fandom și umplîndu-l cu diferite forme de bandă desenată.
Am fost și eu pe acolo să văd ce și cum. Nu la marea lansare, ferească sfîntul. Chiar de mi-aș putea depăși demofobia, ca pentru orice bun corporatist seara de joi … de fapt orice seară din timpul săptămînii e ocupată de nevoia de a urî orice moment lucid al existenței. Am ajuns sîmbătă.
Nu e deloc surprinzător ce așteaptă acolo vizitatorul. O colecție destul de eclectică de titluri, majoritatea la preț de copertă, chiar dacă unele sunt volume mai vechi. Pe două mese din centrul incintei se găsește oferta romînească de periodice – din care parcă lipsește Abația -. Profilul acesteia contribuie o notă mult mai ”geek” decît ce s-ar putea găsi în subsolul sediului de pe Arthur Verona sau în secțiune dedicată din AFI Palace. Întîmpinat frontal de The Walking Dead, Spider-Man și HAC mesajul e clar. Dar și raportul numărului de benzi este altul.
Înaintînd, apare bandă nord-americană destul de dezordonată. Cîteva volume din Daredevil Ultimate Collection, primele șase volume din Saga of the Swamp Thing, cîteva volume cartonate mari și frumoase din Sandman Overture, volumele 2 și 4 din Saga, cîte o colecție recentă din BPRD și Hellboy, parcă toate volumele din Gotham Central, un The Hard Goodbye, un We3, volumele cartonate din Transmetropolitan, Y the Last Man (din care n-am reușit să-l găsesc pe primul) și Scalped, o ediție Deluxe din Watchmen și cîteva Batman: Year One sau Arkham Asylum. Aș presupune că au fost cele mai răsfoite și cumpărate zilele astea, de aceea secțiunea era dezorganizată, cu edituri și personaje amestecate, serii cu volume aparent lipsă. Și foarte multe volume scumpe, ”deluxe”. Mari, frumoase, cartonate, dar care ard la buzunar. A, și un 1001 Games You Must Play Before You Die.
Urmează apoi în cea mai mare parte manga. De multe feluri. Plasată cu destulă grijă după editură și profil. Și aici selecția e relativ cumințică, primînd banda de acțiune. Dar măcar există bandă de acțiune ațintită către băieți, cît și către fete, cu element de comic sau cu element de poveste de dragoste, realistă sau foarte extravagantă. Sunt prea multe să le enumăr. Aici am găsit cele mai multe lucruri pe care mi le-aș dori. Așa că mergeți să vă luați Pluto, Monster, Vagabond și cereți să aducă primele omnibusuri din Lone Wolf and Cub. Dacă vreți ceva un picuț dubios poate încercați JoJo’s Bizarre Adventure. De Nausicaä of the Valley of the Wind să nu vă atingeți că pe aia am început eu să o strîng.
Pentru început pare normal ca oferta să fie asemănătoare cu cea din alte librării Cărturești, aduce destul de mult cu ce poate fi găsit în subsol la Carusel, însă prin mecanismele pieței ar trebuie să se regleze și să se dezvolte, dacă librarii sunt receptivi la tendințele publicului și sincronizați cu ce se întîmplă pe afară. Efectul ”retoric” al magazinului e cel care contează. Pînă acum, banda desenată era la Cărturești o curiozitate prin care își construia acel ”dichis”, fiind strecurată prin subsoluri și printre albume de artă. Aici banda desenată pare să fie scopul și nu carnețele Moleskin care-s îngrămădite pe undeva printr-un colț.
Pe de altă parte, făcînd asta, au ajuns mai degrabă să evoce magazine de bandă desenată pe care le-ai putea vedea în acel ”black face for nerds” Big Bang Theory, un pic adaptat la experiența romînească. Lucru care îmi aduce aminte că-s un trist căruia chiar îi place Batman, care are povești preferate cu personajul și artiști și autori care au lucrat la el, ceea ce e de un penibil de nedescris; Fandom e mai mult un loc pentru cei care văd asta ca accesoriu la modă printre unele cercuri. Nu cred că e locul meu acolo.
Leave a Reply