Interviu cu Alex Trofin despre traducerea benzilor de la Marvel

După apariții autohtone ca HAC, TFB și Abația, traducerea benzilor independente alb-negru The Walking Dead piața românească de bandă desenată urmează să primească o infuzie de supereroi getbeget, colorați și pestriți de către compania Lex Grup care se ocupă de importatul, dar și de localizatul jocurilor de societate. Oferta disponibilă din 15 iulie include Iron Man de Kieron Gillen și Greg Land, Deadpool de Brian Posehn, Gerry Duggan și Tony Moore, în final Thor: God of Thunder/Zeul Tunetului de Jason Aaron și croatul Esad Ribic, toate la prețul de 7,9 RON. În anticiparea celor trei titluri a căror traducere este neașteptată, dar binevenită, am discutat un pic cu Alex Trofin, unul dintre inițiatorii proiectului.

Alin: Cum a ajuns un magazin de jocuri de societate să traducă și să publice benzi desenate? E adevărat că deja se distribuie în astfel de spații, dar editarea lor este deja un pas și mai departe în afara domeniului?

Alex: Prin brandul Lex Games, publicăm în limbă română jocuri de societate. Ne mândrim cu un portofoliu de peste 15 jocuri de societate localizate în limbă română până la acest moment. Până la benzi desenate era deja un pas relativ mic.

Alin: E împlinirea unei pasiuni personale sau dorința de a intra pe o piață conexă, deschisă de edituri ca HAC și Event Art Tour, însă totuși departe de a fi matură.

Alex: Da, este un mix între pasiune și afacere, dat fiind mărimea fenomenului în România și trebuie să recunosc că e vorba mai mult despre pasiune momentan, dar sperăm să fim alături de ceilalți pioneri în domeniu, amintiți de tine.

Alin: De ce Marvel? Este mai avantajoasă oferta de licențiere? Considerați că sunt mai populare personajele lor? Considerați că benzile lor sunt pur și simplu mai bune?

Alex: Am decis să abordăm această colaborare pentru că Marvel au o gamă foarte mare de personaje și un univers foarte complex. Dacムtotul decurge planului de pe hârtie, noi sperăm că în 2016 să avem mult mai multe titluri pe piață. Rămâne să vedem ce spune și publicul. Noi ținem foarte mult la opiniile publicului nostru și pe această cale îi rugăm se ne scrie păreri, opinii, pro sau contra pe contact@lexshop.ro

Alin: În Marea Britanie astfel de titluri sunt publicate în reviste antologice ca Batman sau DC Universe Presents care strâng la un loc poveștile din două sau trei benzi americane separate. S-a luat în considerare un astfel de format?

Alex: Da, dorim sムaducem și albume, dar momentan ne axăm pe numere separate, serii complete. Dorim să aducem cât mai multe. Cu siguranță vom scoate și antologii în momentul în care piață va cere așa ceva. Momentan este un public mai restrâns pentru așa ceva, dar dorim să punem bazele unei creșteri sănătoase în acest domeniu.

Alin: Cum au fost alese aceste trei titluri? Deadpool este popular printre puști, e adevărat, iar Robert Downey Jr. a făcut din Iron Man un personaj apreciat. Însă Thor mi se pare o alegere ciudată.

Alex: Părerea mea e că Deadpool este popular la toate vârstele (revistă în șine este restricționata 16+). Feedbackul despre Deadpool printre oamenii 25+ a fost unul extraordinar. Iron Man este întradevăr cel mai celebru dintre cele trei, dar Thor este cel cu care pariem să atragem copiii peste 13 ani. Povestea din seria Marvel NOW a benzii Thor este super făină. O să va convingeți și voi de asta după ce o să răsfoiți paginile revistei de benzi desenate.

Alin: Benzile nord-americane cu supereroi sunt cunoscute pentru predilecția lor de a schimba direcția editorială. Schimbări de scenariști, artiști prezenți doar pentru câteva numere, iar când se acumulează prea multe astfel de mutații, resetarea întregii linii prin așa numitele benzi ”eveniment” (Marvel chiar găsindu-se în toiul unei asemenea ”crossover event” cu Secret Wars). Cum plănuiți să rezolvați astfel de probleme pentru publicul românesc?

Alex: Contractul este făcut pentru seria Marvel NOW. Serie lansată în 2012 și e încă în curs de apariție în US. Thor este la numărul 25, Deadpool la 45 iar Iron Man este la numărul 28. Deci cu aceste trei titluri vom merge până la finalul seriei, pentru că publicul să aibă o poveste completă.

Din 2016 Marvel vor introduce treptat noile serii ALL NEW ALL DIFERENT MARVEL care vor include cele mai mari schimbări din istorie, precum schimbarea de gen (din masculin în feminin) a unor personaje. În funcție de feedbackul pe care o să îl aibe revistele în piață, noi sperăm să accelerăm rată de apariție a revistelor de la lunar la bilunar astfel încât să ajungem din urmă seriile care apar în US, astfel oferind cele mai noi numere pe piață.

Alin: Cine s-a ocupat de traducerea benzilor? Dar de letraj? Au fost întâmpinate dificultăți, în special considerând tehnologia deseori fabricată și absurdă din banda cu supereroi?

Alex: EAT Comics (cei care ne aduc bandă desenată The Walking Dead în România) s-a ocupat cu traducerea, adaptarea și letrajul. Probleme nu au fost absolut deloc, Marvel dovedindu-ne încă o data că sunt profesioniști din toate punctele de vedere. De asemenea am avut absolut tot ce a trebuit pentru că treabă să decurgă lin; mie personal chiar îmi place cum a ieșit. Așteptăm feedbackul vostru.

Alin: Există planuri de extindere a liniei cu alte titluri de la Marvel? Dar de la alte edituri nord-americane?

Alex: De la alte edituri nu avem planuri să aducem în perioadă următoare. Alte titluri de la Marvel? Cu siguranță. Totul depinde de feedbackul pe care-l vom primi de la fanii universului Marvel din România, dar planuri de extindere există. Rămâne de văzut exact direcția comună pe care ne vom încadra împreună cu publicul nostru țintă.

Vă puteți abona încă de pe acum la benzi de aici.


Posted

in

by

Comments

One response to “Interviu cu Alex Trofin despre traducerea benzilor de la Marvel”

  1. Eric Avatar
    Eric

    Sper sa mearga cât mai departe toată munca !
    Și prin susținerea noastră sa reușim sa aducem cât mai multe benzi desenate in ro:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.