Kings Watch

kings-watch-vol-1

Dynamite, cunoscuți mai mult pentru benzile făcute fără ambiție sau buget și vândute mai mult mulțumită copertelor pornografice ori a renumelui stătut al personajelor cumpărate pe nașpa, s-a transformat în ultimul an din rățușca cea urâtă a benzii desenate nord-americane în, hai să nu spunem chiar o lebădă, dar tot au devenit o gâsculiță simpatică. Iar King’s Watch e unul dintre semnele acestei transformări.

Este un crossover între trei personaje de bandă desenată de ziar reunite pe vremuri de King Features Syndicate. De unde vine și numele volumului. Și nu oricare trei personaje, dar chiar poate cele mai importante pentru dezvoltarea benzii de acțiune și aventură: The Phantom, Flash Gordon și Mandrake The Magician. Spre deosebire de alte producții de la Dynamite, copertele sunt decente, iar autorii cunoscuți cititorilor de bandă desenată cu supereroi. În special Jeff Parker care a avut serii bine primite la Agents of Atlas, Hulk și Thunderbolts.

Dynamite nu încearcă pentru prima dată să-și valorifice astfel diferitele titluri, având în trecut întâlniri de personaje ca The Prophecy, Project Superpowers, Kirby: Genesis sau Masks. Unele au avut potențial mulțumită autorilor și pasiunii lor pentru proiect, dar lungirea nemeritată a miniseriilor spre 10 numere a făcut ca acest potențial să nu fie atins, diluându-se și împleticindu-se pe drum. King’s Watch este ceva mai succintă, în consecință mai alertă, mai economică față de timpul și atenția cititorului. Și pur și simplu funcționează mai bine. Laming nu-i un artist extraordinar, nu fură ochii privitorilor, personajele sale au caracter și lumea definiție, spunând povestea cum trebuie și nu oferind doar niște ilustrații de care să atârne textul.

Structura poveștii este reconfortant de aproape de cea a unui crossover event clasic din benzile de la Marvel sau DC. Sau de cea a filmului Avengers. Cele trei personaje principale ale benzii se confruntă independent cu un cult malefic ce împlinește un plan nefast, fiecare dintre cei trei eroi deținând sau căpătând informații parțiale despre intențiile acelei organizații, însă nereușind să pună lucrurile cap la cap suficient de repede, permițând astfel armatelor invadatoare ale lui Ming cel făr’ de Milă să cotropească Pământul. Apoi își unesc forțele și câștigă.

Această lealitate este totuși ceea ce-i fermecător și satisfăcător la bandă. Într-o perioadă în care toate benzile de felul acesta de la Marvel și DC trebuie să aibă un fundament filosofic sau politic care atunci când nu e dubios și șchiop e de-a dreptul ofensator, când trebuie să promită că vor scutura din temelii acele universuri ficționale, cel puțin până când peste un an un alt eveniment promite același lucru, King’s Watch oferă o poveste simplă, dar masivă, cu un conflict conturat clar, cu personaje diverse, defectuoase în diferite feluri complementare, dar înnobilate prin acțiuni și sacrificii.

Nu știu dacă ar plăcea în mod deosebit altor persoane în afara celor care tânjesc după o astfel de poveste sau a celor care vor să vadă cum aceste figuri clasice sunt revigorate pentru secolul XXI, dar aceste persoane cred că vor avea o experiență foarte plăcută citind banda.

Volumul poate fi comandat de aici.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.