Durează numai 5 minute.
Salut. Aș vrea să încerc ceva nou, poate mai interesant. Vreau să fac un soi de retrospectivă a săptămânii. Și cu voce, evident, că e păcat să-mi irosesc tonul angelic. Cu ce m-am ocupat eu săptămâna asta, ce lucruri mi s-au părut interesante. Va fi foarte dezorganizat și plictisitor de ascultat.
Am publicat foarte puțin pe site săptămâna asta, după săptămână de pauză. Lucrez la niște alte lucruri. Unul dintre ele sper că o să vă intereseze și vreau acum să creez suspans, celălalt dacă nu v-am spus deja de el, atunci mă îndoiesc că merită menționat aici.
Am pus o recenzie un pic șlefuită publicată acum ceva vreme pe Mangashop pentru Tom Strong and the Planet of Peril de Peter Hogan și Chris Sprouse. O bandă cu supereroi foarte simpatică, deloc în ton cu vremea din foarte multe puncte de vedere.
Și un text care compară două abordări de a spune în bandă desenată o poveste care nu vrea neapărat să fie bandă desenată. Am comparat Watson and Holmes cu Thief of Thieves și am vrut să arăt cum una dintre acestea depune eforturile necesare să fie totuși distractivă în mediul ales, iar cealaltă își bagă picioarele fără să încerce să fie interesantă grafic sau narativ așteptându-se ca doar premisa și marketingul să o poată purta fiindcă oricum ea nu se vinde cititorului, ci unui producător de televiziune.
Pe grupul de Facebook Banda Benzilor Desenate s-a finalizat un concurs în care cam decis ce concursuri să facem pe viitor. Propunerea lui Adrian Alexe de a concepe supereroi inspirați din folclorul românesc a fost cea mai votată, cea a lui Cherecheș Radu de redesignui Batfamilia a ieșit pe locul doi, iar a Oanei Dobre de a face colaje cu personaje de bd a ieșit pe locul 3.
Humble Indie Bundle a lansat un bundle cu benzi de la Boom! Studios. Dacă nu știți este un proiect prin care puteți achiziționa cantități foarte mari de jocuri, cărți, mai nou benzi desenate la niște prețuri insubstanțiale, sprijinind și diferite carități în același timp. Cele mai interesante benzi din această colecție îmi par cele care pot fi obținute doar dacă se donează peste medie (acum la $10).
Avem un Six Gun Gorilla de Simon Spurrier și Jeff Stokely care-i un western cu mai mulți colți decât au de obicei melanjurile astea de gen și nu mă refer doar la colții gorilei. Tot cu primate sunt și cele patru volume din Planet of The Apes, care se petrec într-o perioadă până acum neexplorată de filme. La momentul respectiv oamenii încă trăiesc împreună cu primatele, dar sunt cetățeni de mâna a doua. E un fantasy foarte cărnos care face paralele de bun gust la lumea reală explorând rasismul, terorismul, religia. Aduce foarte mult cu un Game of thrones mai steampunk și cu maimuțe.
Restul de din eșalonul ăsta cred că depind de gusturi și nu știu dacă e ceva care să fie chiar prost.
Iar la ultimul nivel, cel de $15 avem un volum din Bravest Warriors, două numere din Bee and Pupppycat. Dacă vă plac animațiile de pe Cartoon Hangover ar trebui să vă placă și benzile. Mai este Lumberjanes care nu are serial pe Cartoon Hangover, dar ar putea foarte bine să aibă. Și în final Midas Flesh care mi-a plăcut foarte mult. Făcut de aceiași oameni care fac și benzile Adventure Time, printre care se numără și autorul lui Dinosaur Comics, este o bandă de aventură pentru toate vârstele, ciudățică, aspectuoasă cum foarte puține benzi tipărite mai vor să fie și puține webcomicuri sunt suficient de bine susținute încât să-și permită să fie. Dacă îți place Gunnerkrigg Court sau A Redtail’s Dream sau benzile alea de pe TX Comics care nu prea s-au mai terminat, atunci eu cred că ți-ar plăcea și asta.
Ce să mai zic? Am văzut Guardians of the Galaxy. M-a lăsat un pic rece filmul. Realizat din topor și fără eleganța cinematografică a filmelor lui Spielberg și a primelor două Star Wars. Cărora le este foarte tributar. A fost un film muncit, dar fără scânteie. Și chiar și munca a fost dozată foarte pragmatic. Să nu cumva să apară cheltuieli în plus. Mi-a plăcut cât de mult din film s-a realizat cu machiaj, costum, recuzită, decor. Dar s-a simțit foarte îndesat, cu foarte multe personaje și locuri vizitate, toate concepute foarte generic și în același timp aglomerat ca design. Toate scenele au decurs în felul telegrafiat și au fost încadrate și tăiate ca la carte, dar fără a se ține seama de nevoile și nuanțele specifice poveștii. Lasă impresia amară de potențial irosit. Și a fost un pic deranjant contrastul dintre calitatea de criminali și psihopați a personajelor și felul cum sunt încadrate ca eroi, cu toate tentativele de satiră sau parodie dezamorsate chiar de film. Și personajele sunt psihopate. Filmul începe cu opusul momentului ”salvării câinelui”. Adică acel moment în care se spune publicului că protagonistul este un tip de treabă. Aici Starlord pocnește și sugrumă niște șopârle. Dar filmul parcă nu se așteaptă ca abuzul nemeritat al șopârlelor să ne facă sceptici față de caracterul protagonistului, ci să ne amuze. La fel și când Groot omoară brutal o duzină de inamici generici, zâmbit larg apoi.
Un na, mersi că ați ascultat până aici.
Leave a Reply