Tom Strong and The Planet of Peril

Tom_Strong_and_the_Planet_of_Peril

Tom Strong a fost o bandă desenată, în primă fază scrisă de Alan Moore și ilustrată de Chris Sprouse, în care eroul inspirat de protagoniștii pulpurilor anilor 30 are tot felul de aventuri ce îi permiteau autorului să emuleze, să parodieze sau să celebreze diferite genuri de bandă desenată. Pe la jumătatea seriei pana a început să fie înmânată mai multor scenariști, unii prezențe stabile în banda nord-americană cu supereroi care Brian K. Vaughan sau Ed Brubaker, alții fiind opțiuni mai excentrice și surpinzătoare ca Michael Moorecock sau Steve Aylett. Ori prieteni de-ai lui Moore din banda englezească precum Steve Moore sau Peter Hogan.

Acesta din urmă a scris și o miniserie spin-off, Terra Obscura, despre o planetă din cealaltă parte a galaxiei, populată și ea cu personaje neobișnuite ale căror peripeții sunt cronologate în benzile desenate de pe Pământul lui Tom Strong. Desele colaborări, cât și mâna avută în conceperea universului au făcut din Hogan un înlocuitor potrivit pentru Moore, când DC a hotărât să reînceapă titlul sub forma unor miniserii. Planet of Peril este o a doua astfel de miniserie, iar în ea atât Hogan, cât și Tom Strong revizitează Terra Obscura.

Prin niște circumstanțe prea greu de explicat în câteva cuvinte, însă succint și abil expuse în bandă(cu toate că s-ar putea cere ceva familiaritate măcar cu miniseria anterioară), protagonistul împreună cu ginerele său trebuie să găsească pe îndepărtata planetă unica substanță din univers care poata salva viața fiicei lui Tom Strong și a copilului ei încă nenăscut. Dar ajunși acolo întâmpină dificultăți sporite fiindcă întreaga planetă este cufundată într-o ciumă letală deosebit de virulentă și fără leac.

La fel ca prima miniserie a lui Hogan, banda renunță la multe dintre pretențiile metaficționale ale serialului inițial și oferă o poveste simplă, lipsită de ambiții, concentrându-se pur și simplu pe spunerea eficientă a unei povești distractive de aventură, cu vagi elemente de SF.

De la îmbinarea aproape spilbergiană a acțiunii și dramei cu umorul universal, complet rupt de cultura populară modernă, până la claritatea graficii lui Sprouse, totul țipă a clasic din banda asta. Afișând un retro deloc afectat, o premisă căreia îi lipsește conceptul înalt ușor de reprodus într-o călătorie cu liftul, se vede depus un efort (deloc prometeian, dar totuși) și o grijă pentru a trata cu profesionalism o poveste altfel destul de generică. Este o bandă care are încredere că publicul va rezona cu toate acestea și că își va simți inteligența respectată.

Mergând puternic împotriva curentului și a modei, nu aș fi surprins ca în câțiva ani Tom Strong, în special această miniserie, să fie redescoperit și apreciat pentru calitatea sa universală
Banda poate fi achiziționată de aici.


Posted

in

by

Comments

One response to “Tom Strong and The Planet of Peril”

  1. […] pus o recenzie un pic șlefuită publicată acum ceva vreme pe Mangashop pentru Tom Strong and the Planet of Peril de Peter Hogan și Chris Sprouse. O bandă cu supereroi foarte simpatică, deloc în ton cu vremea […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.