Concurs BD Leskovac 2014

Expoziția balcanică a tinerilor creatori de banda desenată de la Leskovac, Serbia, cel mai vechi eveniment de  acest gen din cele peste douăzeci care au loc astăzi în țările fostei RSF Iugoslavia (înca din iulie 1998), s-a ținut pentru a  XVI-a oară între 27 și 29 iunie 2014.

Ce face ca Festivalul Balcan al tinerilor creatori de bandă desenată să difere de altele din regiune, pe lângă longevitate și de o foarte largă participare din întreaga lume, este și faptul că este singurul festival din regiune cu caracteristici pedagogice. În Leskovac, tineriilor creatori li se înmânează premii al căror scop este încurajarea antrenării continue în cea de-a noua artă. Astfel, în fiecare an premiile se acordă celui mai bun tânăr artist, ilustrator, scenarist și teoretician din Balcani. Altă specificitate constă în obiectivul conectării culturilor naționale ale țărilor balcanice și spre o cît mai strînsă cooperare.

Deși nu este unic la “Smotra”, este însă cel mai vechi premiu care se acordă pentru contribuția la banda desenata sârbească: placheta “Nikola Mitrović Kokan”.

Festivalul este organizat de Marko Stojanović, Miloš Cvetković și Ivan Stojanović de la școala de de bandă desenată “Nikola Mitrović Kokan” din Leskovac, co-organizator fiind Centrul Cultural din Leskovac, având sprijinul Ministerului Culturii și Informației, primăria Leskovac și compania Actavis.

Această ediție, a XVI-a a avut nu mai puțin de 20 de evenimente sub forma unor prelegeri, promoții, standuri, expoziții și chiar două concerte în timpul duratei de trei zile. Au participat nu mai puțin de 40 de autori proeminenți din străinătate (Franța, Belgia, Croația, Slovenia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, România, Muntenegru și Grecia) și 56 de invitați din diferite părți din Serbia. Invitații speciali îi includ pe belgianul Peter Bollen, organizatorul celor mai mari festivale de bandă desenată din Franța și Belgia, romînul și cîștigătorul de premii internaționale pentru scenarii Marian Mirescu, și Dražen Kovačević, unul dintre cei mai stimați creatori sîrbi de bandă desenată.

Expoziția lucrărilor primite la concursul tinerilor creatori din Balcani s-a ținut pe 27 iunie în galeria Centrului Cultural din Leskovac ocazie festivă care a coincis cu deschiderea oficială a festivalului. Alte expoziții au fost ”Portrete BD”, a autorului de bandă desenată Sabahudin Muranović Muran în holul Centrului Cultural și expoziția ”Banda desenatp contemporană din Grecia”, în galeriile Muzeului Național. Aceasta din urmă a fost un eveniment exclusiv, o premieră, dat fiind că a fost prima reprezentare națională a benzii desenate grecești în afara granițelor țării din acest secol.

Conform datelor disponibile, concursul din acest an a înregistrat un record absolut. Anume, în acest an au participat 1172 de competitori din 26 de țări, de pe 5 continente. Alături de participanții balcanici nativi, adică participanții din Serbia, Grecia, Macedonia, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Muntenegru, în anul acesta au fost concurenți din Olanda, Franța, Italia, Norvegia, Portugalia, Germania, Belgia, Danemarca, Marea Britanie, precum și Canada, Statele Unite ale Americi, Republica Dominicană, Uruguay, Australia și chiar din Siria, răvășită de câțiva ani de un război civil. Juriul concursului, compus din Milorad Vicanović Maza (artist și ilustrator de bandă desenată) și Marko Stojanović (scenarist și teoretician al benzii desenate) prezidat fiind de Petar Stanimirov (artist și ilustrator de bandă desenată) a acordat următoarele premii:

  • Placa memorială “Nikola Mitrović Kokan” în categoria cel mai bun artist de bandă desenată, lui Marko Nikolić din Leskovac.
  • Diplome în aceeași categorie au fost acordate lui Igor Stojanović din Leskovac și Armin Ozdić din Sarajevo, Bosnia și Herzegovina.
  • Placa memorială pentru cel mai bun ilustrator a fost acordată lui Todor Iliev din Veliko Tarnovo, Bulgaria.
  • Diploma din aceeași categoria a fost oferită lui Edin Durmišević din Sarajevo, Bosnia și Herzegovina.
  • Placa memorială pentru cel mai bun scenarist a fost acordată Anei Benczedi din Cluj, România.
  • Diploma în aceeași categoria a fost oferită Ileanei Surducan din Cluj, România și Anei Petrović din Belgrad.
  • Placa memorială pentru teorie în banda desenată a fost trimisă lui Alin Răuțoiu din București, România.
  • Diploma în aceeași categorie a fost acordată Ivanei Veljiković din Svilajnac, Serbia.
  • Diploma pentru cel mai bun debut a fost primită de Davor Filipović din Surducalica, Serbia.

Două plachete memoriale “Nikola Mitrović Kokan” pentru contribuția la banda desenată din Serbia au fost acordate de organizatorii Festivalului în fața Centrului de Cultură din Leskovac lui Svetozar Toza Obradović din Novi Sad și postum pentru Miodrag Krstić Profke din Niš.

Tot parte din festival a fost și competiția pentru cel mai bun strip din regiunea Jablanica. Juriul constînd din Nikola Mićević (jurnalist), Miloš Cvetković (artist de bandă desenată) și Marko Stojanović (scenarist de bandă desenată) a acordat premiile următorilor: Katarina Mičić (categoria ”sub 10 ani”), Anđela Jovanović (categoria ”10-15 ani”), Nikola Stanković (categoria ”15-19 ani”) din Leskovac și Željko Petrović (6 ani) pentru cel mai tînăr participant.

Revista ”Think Tank” a oferit premiul Miodrag Veličković Mivel pentru bandă desenată satirică. Juriul prezidat de Jurica Dikic (artist și caricaturist de bandă desenată) a constat din Ninoslav Mijković (artist și caricaturist de bandă desenată) și Predrag Stanković (scriitor și teoretician de bandă desenată) a oferit premiul lui Tasos Anastasiu din Atena, Grecia.

De asemenea, în cadrul evenimentului, revista electronică pentru copii “AKO MENE PITAŠ …” a oferit două premii:  celui mai bun tânăr autor de bandă desenată: Anastasija Pavlovic și Krsto Đurašević din Leskovac.

Magazinul de bandă desenată Južni Darkvud din Niš a oferit premiul pentru abordare realistă în bandă desenată care i-a revenit lui Ivan Stojković din Čačak.

Prezentul articol este o adaptare și traducere după o concluzie oficială a lui Marko Stojanovic realizată de Alin Răuțioiu și Marian Mirescu. Pozele sunt ale lui Marian. Dacă-s bube în el este vina lui Alin. Textul original și nu numai aici. Viorel Pîrligras a documentat și el călătoria la Leskovac, iar pe Lumi Paralele puteți găsit multe, multe poze.

 


Posted

in

by

Comments

One response to “Concurs BD Leskovac 2014”

  1. […] În loc să se uite la sud.↩ […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.