Punere în temă pentru posterioritate și pentru cei care nu prea stau pe Facebook. Am făcut un formular unde am rugat membrii grupului de Facebook Banda Benzilor Desenate să numească trei benzi preferate și să zică vreo zece cuvinte despre ele. Am învățat că trebuie să fiu mult mai specific în astfel de cazuri fiindcă mă interesa nu neapărat o justificare a numirii, dar măcar o descriere mai personală a benzii, o selectare a acelor trăsături care au atins și plăcut. Oricum, a ieșit ceva interesant din gafa asta. La momentul scrierii și întocmirii materialelor de mai jos au răspuns 30 de oameni.
Formularul este încă deschis dacă mai sunt doritori, însă voi actualiza ce-i mai jos doar dacă sporește considerabil numărul de răspunsuri.
În fine, am grupat numirile după capul meu în vreo nouă categorii contestabile și contestate, dar care pentru mine totuși folosesc în crearea unei imagini de ansamblu al gusturilor și preferințelor membrilor grupului și poate chiar al publicului român. Cu toate că nu aș merge atât de departe din cauza eșantionului redus de subiecți. Felul în care am ales categoriile a fost în mare determinat și de benzile propuse. De exemplu, de ce nu am rupt și banda românească în ”de gen” și ”alternativă”? Pentru că nu a fost numită nicio bandă românească estetic alternativă(The year of the pioneer sau Poveste despre Eu, de exemplu). De ce am făcut o categorie pentru webcomic? Pentru că nu a fost numit niciun webcomic care să nu se conformeze structurii stereotipe și accentului pus pe poante tocilărești. Dacă ar fi fost suficiente astfel de exemple lucrurile ar fi devenit un pic mai problematice, dar scopul graficului nu era de a schimba preconcepțiile estetice asociate cu anumite regiuni geografice sau cu anumite medii de publicare.
Ce putem observa din graficul de mai sus? În primul rând oarece diversitate, în ciuda faptului că banda tipărită din spațiul anglofon tronează asupra tuturor celorlalte categorii. Printre preferințele membrilor găsim reprezentate aproape toate categoriile importante de bandă desenată. Această diversitate a preferințelor crește atunci când ne dăm seama(nu aveți de unde ști, dar vă zic eu) că sunt doar trei oameni care au venit cu toate cele trei benzi în aceeași categorie. De asemenea genul este o categorie estetică, dar enunțat … generic, este și una deosebit de largă. Astfel, preferințele membrilor grupului nu sunt nici pe departe atât de monolitice cum ar putea exista temeri.
Cu atât mai mult cu cât alte genuri au întâietate în fața supereroilor care-s numiți deseori domnitori peste preferințele publicului și stăpâni ai culturii în momentul de față. Acest lucru devine cu atât mai pronunțat cu cât cinci dintre numirile considerate de mine pentru o bandă cu supereroi au fost pentru Watchmen. Nu m-am simțit în regulă să le pun la ”alt gen” deoarece destul de mult din ceea ce dă forță (și popularitate) benzii stă tocmai în legătura ei cu banda cu supereroi, dar aș putea înțelege dacă se considera că a fost erijată în acea categorie. De asemenea, o vedem și în unele dintre justificări, cele din cercurile punctate, descrisă drept o bandă cu supereroi.
Am ales să scot aici cele două motivări pentru Rahan și Batman fiindcă am impresia că există ceva disensiuni între fanii celor două personaje și culturi bedefile aferente. Preferința pentru un personaj sau altul este tratată cu suspiciune de cei care nu îl favorizează, atribuind-o unei nostalgii privită cu dispreț respectiv unei, în egală măsură disprețuită, obsesii pentru nou și noutate. Mă gândesc că poate justificările ar ajuta la ceva legitimare a opțiunilor și umplere a golului dintre generații.
Pentru Persepolis observăm frumos tipul de răspunsuri primite și felul cum se completează reciproc. Unul distant și informativ, celălalt personal.
Când am început să fac cerculețele pentru Y The Last Man am crezut că celor trei voturi primite vin și trei motivații. Nu a fost să fie.
Am scos descrierile pentru Sandman că-i o bandă faină și fiindcă mi-a plăcut mult de tot cea din dreapta.
Cu ocazia asta aflu cât de mainstream este Incalul.
Și cum să nu lipsească Maus?
Aici aveți toate răspunsurile cu descrierile aferente dacă doriți să le studiați să veniți cu propriile observații asupra lor ori poate chiar să construiți propriile grafice.
Nu în ultimul rând(chiar dacă este pe ultimul rând) mulțumesc pentru răspunsuri!
Leave a Reply