De unde citim benzi digitale – Super Erou

unnamed

Că am uitat atât de multă vreme să vorbesc despre Super Erou e greșeală destul de mare din partea mea. Mai ales că nu-i foarte greu de vorbit despre. Este o clonă românească de ComiXology și-i un pas mare în direcția cea bună în ceea ce privește distribuirea și popularizarea benzii desenate pe plaiurile astea. În biblioteca sa putem găsi la prețuri rezonabile producțiile editurii HAC!(cea de care ține aplicația), Compostul din partea echipei Dezarticulat, Elabuga și Mila 23 de Alex Talambă, Toate pânzele sus, Dim Dunăreanu: Sarabanda în golful Aden și Ioniță Tunsul de Puiu Manu. Prin aplicația asta am dat într-un final de Povestea despre eu. Acestora recent li s-a alăturat Terapia de Basm și Zbeng și Zbântui. Apropo de aceștia din urmă, îmi place că a devenit și un mijloc de a monetiza(și implificit valorifica) publicații altfel lăsate la liber, cum e și Revista Comics.

Mă bucură existența unei asemenea aplicații și faptul că este tratată cu profesionalism pentru că deși interesul pentru banda desenată ar putea fi răspândit în toată țara, posibilitățile efective de a cheltui bani pe benzi desenate românești sunt limitate când acestea ori se vând personal(prin întâlniri private sau standuri încropite la diferite festivale) prin București (+Craiova, Timișioara sau Cluj, pentru câteva alte reviste) ori în cadrul unor librării și rețele de difuzare a presei nu deosebit de răspândite și accesibile. Entuziaștii poate și le procură, însă nu cred că un mediu are mari speranțe dacă se bazează doar pe niște oameni foarte pasionați.

Mi-ar plăcea totuși ca într-o eventuală versiune 4.0 să apară și o foarte necesară aplicație de desktop. [footnote]În afară de oferirea benzilor ca cbzuri fără DRM să am măcar senzația că am cumpărat ceva pe care sunt proprietar nu doar am închiriat accesul la niște adrese de memorie pe un server[/footnote] Poate procentul de deținători de smartphones este suficient de mare, însă chiar și cu lectura asistată tot nu este un mod de a citi deloc optim, iar proprietarii de tablete sunt ceva mai puțini.

Nu-i deosbeit de inovativă, pare nici să fie deosebit de responsivă în anumite cazuri, ar mai putea avea briz-brizuri cum ar fi posibilitatea de a nota benzile și a vedea voturile cumulate ale altor cititor, dar pentru numărul de titluri disponibile la momentul de față eu sunt mulțumit de ceea ce face și de felul cum se comportă.

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.