Colder

colder

În ceea ce privește benzile horror publicate de editurile mainstream din State recolta nu stă foarte bine. Majoritatea celor care se recomandă astfel sunt de fapt benzi de acțiune cu vampiri, zombii sau altfel de orătănii agresive și mâncătoare de oameni. Poate sunt colorate folosind o paletă mai rece și mai puțin saturată, eventual artistul folosește o linie mai puțin curată și asta e. Uneori, dacă se simt avansați și au cu cine, o ard expresionist cu figuri inefabile și inexacte. Desigur, horrorul înseamnă mai mult. Înseamnă atmosferă, cere un pic de profunzime tematică pentru a fi eficient, are nevoie antagoniști care nu pot fi înfrânți prin violență. Iar Colder oferă fix așa ceva.

Paul Tobin și Juan Ferreyra deschid banda nu atât cu eroii, ci cu cel care va ajunge să-i hăituiască. Nimble Jack pătrunde nud în lumea noastră printr-o tăietură în timp și spațiu într-un azil de nebuni în flăcări, unde bolnavii psihici sunt singurii care nu s-au evacuat din fața focului și se maltratează reciproc în moduri în care doar bolnavi supuși practicelor Erei Victoriene o pot face. Acolo Jack se întâlnește cu Declan Thomas, pe care ”îl pune la păstrare”. În scena următoare Jack se plimbă îmbrăcat, dar totuși desculț, pe străzile Bostonului contemporan adulmecând ceva de mâncare. Își găsește cina în celula unei secții de poliție. Intră înăuntru, conversează puțin cu locatarul ei involuntar, îl convinge să se sinucidă, iar după ce spasmele sale muribunde iau sfârșit îi devorează nebunia într-o explozie venerică de culoare.

Ne întâlnim apoi Reece Talbot care este hărțuită și jefuită în altă parte a orașului. Ajungâng să depună plângere la Poliție Jack adulmecă de pe ea o aromă familiară. O urmărește nevăzut până în casa ei unde îl găsește pe Declan stând înghețat pe fotoliul femeii. Aflăm că în urma incendiului a rămas nu doar catatonic, dar cu temperatura corporală în continuă scădere și că după ce a fost plimbat din institut în institut timp de zeci de ani a ajuns să fie ”adoptat” de Reece care-l îngrijește fascinată de inexplicabilitatea situației sale și puțin captivată de acest bărbat misterios. Din cauza stării în care se află Jack este dezamăgit, considerându-l ”tipul greșit de nebun” și-l abandonează pe moment. Dar în urma aceste întâlniri Declan decide să iasă din letargie arătându-i lui Reece lumea ascunsă, lumea pe care numai nebunii o pot vedea, Lumea Flămândă.

Forța benzii stă, nu exclusiv, dar în primul rând în grafica și culorile lui Ferreyra. Prin felul cum sunt așezate cărămizile pentru a face ziduri și micile scobituri din pereți, postura figurilor și modul cum stau hainele pe ele, prin felul cum le prezintă în pagini clare cu perspective neutre aduce o fizicalitate palpabilă în modul cum își creează personajele și lumea în care acestea trăiesc. Ceea ce afectează cu atât mai mult cititorul când distruge această normalitate prin decupaje încurcate, perspective exagerate și contorsionările inumane ale lui Jack. Tot printr-un astfel de contrast oferă putere și uzului culorii, umplând în mod normal pagina cu o cromatică atât de vibrantă, fără a fi țipătoare, încât atunci când se scurg culorile din imagine lăsă în loc nu doar griuri, cât și o tensiune zdrobitoare. Iar designurile monștrilor din Lumea Flămândă sunt inventive și potrivit de deranjante.

Singurul aspect problematic mi se pare uzul ideii de nebunie drept o afecțiune generală și aproape mistică; nici măcar un termen umbrelă pentru o sumă de tulburări psihice și neurologice, cât mai degrabă un blestem. Este în final o treabă nu foarte sensibilă față de astfel de suferinzi. Însă prezentarea acestor boli drept ceva care consumă vieți, aici la propriu, este una aptă și până la urmă interesantă.

Colder este o foarte plăcută miniserie, deosebit de competentă din punct de vedere al scenariului și mult superioară majorității din punct de vedere vizual. Are niște puncte în plus din partea mea și fiindcă este o bandă desenată horror în adevăratul sens al cuvântului cultivând o atmosferă intensă debarasându-se de clișee și aducând creativitate într-un gen destul de stătut.

Banda poate fi achiziționată de aici.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.