Raspunsul poate fi foarte simplu, foarte complex, greu de dat sau imposibil. Isca alte intrebari. Ce e, domn’e, “romanesc”? Si ce mai important? Cartea, albumul, romanul grafic, mai mult decat publicatiile (cat de cat) periodice? Revista decat fanzinul? Hartia decat virtualul? Forma decat fondul? Desenul decat povestea? Mainstreamul (exista?) decat ce e altfel sau anti…? Expresia artistica decat cea lingvistica? Performanta decat inovatia? Canonul decat inocenta?…
1. Fanzine, reviste, au continuat sa apara, vechi si noi: Comics (+online), BDC, HAC, COLOSUS/SEFEU, AH, BD! (+online), MANGA ZEN RUSH, Glorioasa Fanzina, Terapie de Basm, Scoala de Basm…si mai e loc!
2. Au fost editate si re-editate diverse titluri, la care potentialul cititor ajunge greu, fie din cauza tirajelor insuficiente, fie din cauza preturilor prohibitive (dar, dupa cate stiu, corecte): “Povestiri stranii” si “Mephisto” de L. Butuc, “Mişkati intervine” de L.Rusz, “Ionita Tunsu” de P. Manu si M. Lestaru, “Legendele dacilor” de I.M. Grajdeanu, “O inima de broscuta”, “Amintiri din copilarie si Povestiri” de S. Andreescu… “Praslea cel voinic si merele de aur” de Maria Surducan – care se detaseaza ca o lucrare noua, originala, romaneasca bine scrisa, bine desenata, bine tiparita, performanta si inovativa… Un titlu care reduce putin dezechilibrul dintre acestea 2. si periodice 1., care sunt vii, atractive si utile. Este alegerea mea dintr-o lista care contine si cateva titluri la care n-am avut acces, dar despre care cred ca am suficiente informatii precum autorii[footnote]”Ionita Tunsu” este o lucrare inedita si noua a unei echipe pe care am mai vazut-o la lucru[/footnote], dar si formatul, continutul, tirajul[footnote]Mişkati intervine” este versiunea romaneasca (editata la Stockholm) a unei carti aparute in 1988 la Budapesta[/footnote]…
Mai mult de-atat, “Praslea”, inainte de a fi un succes de public, a fost un succes al comunitatii BD care a contribuit la finantarea acestei aparitii (crowdfunding). “Comunitate BD” suna bine, nu? Se formeaza natural. Cum ar fi in jurul si multumita unor cluburi BD ca acela de la Cluj, de exemplu 😉
Romaneste, mai bun, in 2013, este cresterea unei comunitati BD.
Leave a Reply