Fury: My War Gone By, Vol. 2

fury-my-war-gone-by-vol-2

Este a doua jumătate din capodopera de război a lui Garth Ennis și Goran Parlov. Profitând de universul Marvel Ennis sintetizează prin ochii lui Nick Fury atitudinea Statelor Unite legată de război, privind asupra intervenționismului și intereselor meschine care au motivat multe dintre operațiunile militare din a doua jumătate a secolului XX. Profită și de sigla MAX nu pentru a se arunca gratuit în violență și vulgaritate, cum a făcut-o în alte dăți, cât pentru a putea păstra maximul de verosimilitudine posibil, cât timp încă mai există un Frank Castle sau un protagonist care nu pare să îmbătrânească. Duse sunt gadgeturile și superputerile și esteticile țipătoare. Tot ceea ce rămâne sunt oameni fundamental distruși care se compromit moral, care comit sau girează atrocități, care se afundă din ce în ce mai adânc în mocirla propriilor vicii.

Volumul constă din două capitole și un epilog. În primul capitol Fury primește o misiune în Vietnam pentru asasinarea unui general al Viet Cong, general cu care s-a confruntat cu douăzeci de ani în urmă când încă nu avea gradul acesta și țara se numea Indo-China. Revenind în locul unde s-au cunoscut Fury și Sherley își reîncep relația, chiar dacă acum Sherley este măritată cu congresmanul McCuskey. George Heatherly, partenerul obișnuit al lui Fury, a devenit familist și nu mai vrea să îl mai acompanieze în asemenea misiuni secrete și sângeroase așa că i se găsește un înlocuitor într-un tânăr sergent Frank Castle. Misiunea nu decurge chiar cum trebuie, iar Fury dă cu piciorul la o șansă de a opri războiului, relevând astfel ceva grotesc în psihologia colonelului.

În al doilea capitol modul cum timpul ce răvășește restul personajelor și de abia dacă îl atinge pe Fury se face simțit în relațiile sale, singurul lucru care îi mai rămâne familiar și nedegradat este frontul și moarte și sunetul cartușelor care lovesc pământul. Însă de data aceasta colonelul nu înfruntă străini, ci chiar trupele nord-americane pe care a fost trimis să le investigheze, anticipând scandalul Contra, descoperind traficul de cocaină susținut de soldații Statelor Unite pe fondul antrenării trupelor de guerilă din Nicaragua.

Nu este cea mai corectă istoric prezentare a evenimentelor, introducerea multiplelor personaje ficționale și diferitelor drame interpersonale ale acestora aproape că ar da în melodramă dacă marea majoritate a paginilor nu ar fi interesate de prezentarea cinematică și clară a acțiunii. În mâinile unor povestitori mai puțin interesați de subiect, mai puțin curajoși și mai puțin talentați ar degenera repede în artificiu și pretențiozitate. Ennis și Parvlov reușesc însă tocmai prin aceste devieri de la fapte și obiectivitate să concentreze în doar câteva pagini unele dintre cele mai putrede acțiuni ale Statelor Unite și să arate cum războiul nu este deloc un rău independent de corupția guvernamentală și legislativă sau de scăpările de caracter, ambițiile și fricile individuale ale cetățenilor.

 

Banda poate fi cumpărată de aici.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.