Top 10 povești Superman – 5-1

5 – For the man who has everything

ftmwhecover

Alan Moore și Dave Gibbons. Este departe de Watchmen, dar tot este o poveste faină. Este o poveste cu supereroi matură. Poate una dintre puținele. Nu pentru că personajele omoară și se droghează și violează și comit atrocități într-o frenezie cauzată de puterea ce le-a mânjit etica și empatia. Pur și simplu pentru că le tratează cu maturitatea.

Acceptă că există pierderi și regrete și dureri care îți înfloresc uneori în piept până te sufocă. Acceptă că viața te rănește și istovește, că uneori ai vrea să pleci, să te ascunzi într-o utopie de proprie factură, însă realizează că nu este o cale de urmat.

Și are câteva momente foarte amuzante. Și este făcută bine. Pentru că Moore și Gibbons.

4 – The Last Days of Superman

5581-773-6100-1-superman

de Edmond Hamilton și Curt Swan

O poveste scurtă din era de Argint în care Superman crezând că va muri contaminat cu Virusul-X își așteaptă moartea în carantină. Între timp toată colecția sa de super-prieteni îi vine în ajutor. De la Supergirl la Batman, la supercâinele Krypto, la Jimmy Olsen și Lois Lane, la The Legion of Superheroes toți se dau peste cap să rezolve lista de Fapte Eroice ale lui Superman sau să-l salveze.

Poartă patina erei în care a fost făcută, e nițel prea bruscă, e nițel campy, uneori cam grafomană inutil, dar reușește să ofere fiecărui personaj semnificativ din benzile cu Superman de până atunci ceva interesant și impresionant de făcut. Este densă, este modelul urmat din nou și din nou de o grămadă de povești cu personajul, este pură, există replici ca asta:

”Out of the past of Krypton has come a blight which is to cause my doom!”

și imagini ca asta:

scan0014
Ce naiba poți vrea mai mult?

 

3 – Supreme

njZNV

de Alan Moore și diverși

Pe la începutul anilor 90 când Moore și-a băgat picioarele atât în Marvel (asta nu prea știu de ce) cât și în DC s-a apucat să scrie unele benzi pentru bani. Ceva Spawn. Ceva WildC.A.T.S. . Un pic de Glory. Un Youngblood. Nimic interesant. Supreme e tot din perioada aia, însă-i faină. Nu-i Superman, dar Moore îl folosește să spună toate poveștile cu Superman pe care nu a apucat să le spună. Și să pastișeze până la plagiat unele mai vechi și foarte faine.

Adică a venit, a văzut ce făcea Liefeld cu personajul a zis: ”Nu, nu merge!”. A șters totul, chiar în cadrul poveștii și a construit o lume aproape identică cu cea a lui Superman de la DC. De asemenea Moore a mai zis: ”Angajează-l pe Rick Veitch că am nevoie de el să deseneze în stilul lui Curt Swan niște flashbackuri care să servescă drept contrapunct poveștilor principale și care de obicei or să fie cele mai faine părți ale benzii.”

Iar cei de la Image/Maximum Press s-au conformat facilitând astfel producția a cam vreo 20 de numere cu unele dintre cele mai bune benzi cu Superman, care sunt în același timp o foarte faină istorie a benzii desenate nord-americane, ceva satiră la adresa manierismelor anilor 90, un manual de utilizare al lui Superman și cam singurul serial cu Superman care să fie fain.

2 – The Maximortal

2222196-maximortal__7___page_1

de Rick Veitch

Nici asta nu-i tehnic cu Superman, dar este foarte mult cu și despre Superman. Mă rog, aici îi zice Trueman. Da-i Superman, clar. În The Maximmortal realitatea și ficțiunea se întretaie fiind foarte mult o biografie a (contestabil)primului supererou și o invectivă adusă industriei de benzi desenate presărată cu elementele de fantezie a puterii care au făcut personajul atât de atractiv de la bun început.

Rick Veitch face parte din acea generație de autori care a lucrat benzi de gen în afara mainstreamului între decăderea comixului și ascensiunea benzii independente și a romanului grafic, iar asta se vede. Are flerul pentru acțiune și violență a benzii cu supereroi, însă nimic din cenzura sa, ba chiar mult din grotescul benzii subterane. Părțile din bandă în care-i vorba despre Trueman abundă de mutilare genitală cum banda anglofonă n-avea să mai vadă până la Preacherul lui Garth Ennis, scatologie de parcă Johnny Ryan a călătorit în timp și nuditate aproape furată din Crumb.

Toate chestiile care fac ca viața să merite trăită.

1  – All Star Superman

MAR100236_low_ABSOLUTE_ALL_STAR_SUPERMAN_HC

de Grant Morrison și Frank Quitely

Da. All Star Superman din nou. Nu-i vine mea că este atât de bun. Nici nu mai zic nimic. Luați 3 pagini:

All-Star-Superman-1-2006

 

all-star-superman-016

3d5ee461333cd38cbe3b1bf746ec1c2e

 

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.