The Hypernaturals

Altă recenzie pentru Mangashop

1291011

The Hypernaturals face parte dintr-un gen denumit, nu deosebit de academic, ”Cosmic Superhero Comics”. Ceea ce înseamnă mai mult sau mai puțin benzi desenate cu supereroi care au loc în spațiu. Doar că această simplă schimbare de fundal scapă narațiunea de niște constrângeri. Printre altele cresc exponențial elemenetele de SF deja prezente în gen, iar Abnett și Lanning le exploatează cum n-au făcut-o niciodată în cariera lor trăgând din Clarke, din Vinge, din Gibson.
Hypernaturals_01_preview_Page_08-640x520
Într-o lume care a atins singularitatea, cu toate că nu-i chiar ce crezi că este, în care specia umană a colonizat Galaxia, pacea este menținută, evident, printr-o echipă de supereroi atent selecționanți, nu numai pentru calităților lor de combatanți, cât și pentru valoarea lor mediatică. Iar când aproape toată actuala echipă este ucisă, împreună cu o planetă întreagă, datoria de a face dreptate cade pe umerii unor veterani nu foarte entuziasmați și tineri recruți încă insuficient antrenați.
the-hypernaturals001pg023
Chiar dacă povestea începe, și continuă, clișeistic, autorii jonglează destul de bine cu acțiunea supereroică de modă veche*, ceva elemente de policier și mister, multe concepte de SF*, momente drăguțe de caracterizare, ”backstage drama” à la Sorkin, ceva umor și o foarte subtilă nuanță de metatext încât dezvoltările de situație mult prea familiare să nu deranjeaze și să comunice cititorului că povestea nu trebuie luată prea în serios.
the-hypernaturals001pg009
Brad Walker, chiar dacă nu este un artist excepțional, își face destul de bine treaba, cadrele îi sunt pline cu informație, fără a deveni zgomotoase, personajele îi sunt dinamice și variat proporționate, cu expresii puternice, designurile au un pic de ridicol asumat și are o linie plăcută, organică* care ajută în umanizarea lor. Uneori pare să țină prea multe cadre în prim-plan ceea ce poate face scenele să fie îngrămădite și poate claustrofobice când ar trebui să fie deschise și clare, dar nu-i o hibă majoră.
hyprnat-colors0509.72-1
Hypernaturals este bună pentru fanii SFul care nu-și tratează cu cea mai mare seriozitate subiectele, acceptând exagerări și evadări din logica realității de dragul acțiunii, pentru fanii benzilor cu supereroi care vor ceva mai cosmic în scară și pentru cei care au apreciat munca echipei Abnett-Lanning-Walker în trecut, la Marvel.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.