Începem prin a spune ceva ce știați deja, dar nu cred că vă așteptați să auziți: nici săptămâna asta BD-ul românesc nu a reușit să prindă loc în vreunul din jurnalele de actualități de pe posturile TV naționale. Ceea ce e bine, că înseamnă că niciun autor / pasionat nu a provocat sau suferit vreun accident mortal.
Revista Harap Alb Continuă, singura prezență constantă pe piața BD-urilor românești, își câștigă dreptul de a fi numită astfel odată cu apariția celui de-al treilea număr. Are inclusiv o poveste despre originile Dragobetelui, că tot suntem în luna îndrăgostiților. Nu știați că februarie este luna îndrăgostiților? Înseamnă că nu sunteți virgin. Dacă aveți iubită fițoasă, dar nu prea pretențioasă, îi puteți cumpăra un cadou de Dragobete aici. Dacă vă dă cu cadoul în cap, așteptăm jos în comentarii descrierea detaliată a evenimentului. Gluma la o parte, prin simplul fapt că a supraviețuit deja trei numere pe această nișă, revista a depășit deja toate recordurile postdecembriste în materie de rezistență. Maxim, un creator și un nonfan al revistei, chiar dacă este pasionat de BD-uri, a și băgat niște observații de bun-simț despre noul număr aici și aici. Noi ne abținem de la comentarii, așteptăm numărul 7, semn că treaba e serioasă și că am înțeles masterplanu’.
A apărut și anunțul oficial că duminică, 24 februarie, sărbătorim 5 ani de la apariția Comics Ceva mărunt, super-prilej să vedem un șou de magie și… mai era ceva… A, da, să cumpărăm volumul 2 din carte! Toate detaliile despre locul unde o să se adune tocilarii le găsiți chiar pe siteul lui Toma, pe care, personal, încep să-l admir că tace și face, fără să se obosească prea mult cu lauda de sine. Și ar avea cu ce să se laude, cel puțin dacă-l comparăm cu o mulțime de alți creatori de conținut original de pe la noi.
Total ignoranți la succesul BD-ului și webcomicurilor românești, Eugen Erhan și Tudor Muscalu publică săptămâna asta trei noi episoade internaționale din Fredo & Pid’jin – aici, aici și aici. De obicei e un singur episod pe săptămână, așa că în loc să râdeți o dată și tare, o să zâmbiți timid de trei ori. Evident, cu condiția să vorbiți engleză la nivel de indian cu diplomă universitară în IT, să vă credeți mai inteligent decât marea majoritate a celor din jur și să aveți o problemă psihologică nerezolvată cu bunica care vă obliga în copilărie să mergeți la slujbele de duminică.
XiuShka publică pe propriul site o simpatică poveste despre Totoro și ploaie. Mă rog, ea a scris în titlu că ar fi vorba de Tototro. Stați liniștiți, răul cosmic pe care l-a provocat a fost reparat – și eu i-am scris ei numele greșit, să vedem dacă-i place.
Smoking Cool Cat continuă seria proverbelor românești ilustrate.
Ciubi nici săptămâna asta nu a scos ceva nou – fiind artist și nu șouman, inspirația îl lovește mai rar și întotdeauna autentic. Iar dacă a scos vreo capodoperă, atunci aceasta a fost în circuit închis și nu a ajuns la noi, muritorii de rând. În schimb, iată că a dat un drept la replică. Suntem convinși că dacă nu-l dădea, infinit mai puțină lume afla ce se știe de secole la noi și anume că nu e carne mai fragedă ca carnea de capră vecină. După cum e structurat textul replicii, cred că de fapt s-a supărat cineva de la agenția Headvertising că numele-i este târât prin mocirla lui „’i-a mea, ba’i-a mea”. Oricum ar fi, povestea din spatele dreptului la replică, pentru mine, cel puțin, a fost o revelație.
Viorel Pârligras face o mișcare revoluționară și total neașteptată, care sperăm să nu se lase cu falimentul întregii industrii BD din România: ne dă gratis un calendar cu Oscar. Nu e vorba de premii, cum m-am bucurat naiv la vederea imaginativului titlu „Calendar cu Oscar”.
Din neant direct pe cerul întunecat al BD-ului românesc apare editura Adenium din Iași, prin opera foarte colorată a lui Gheorghe Vîrtosu. Aceeași editură se pare că în curând va publica, nu știm în ce tiraj, o adaptare BD a Amintirilor lui Creangă, desen Șerban Andreescu, text… Liviu Antonesei (totuși, nu vă lăsați păcăliți, amintirile sunt tot din copilăria lui Creangă). Asta aflăm dintr-o altă sursă, nu știu cât de oficială.
Autorul de BD-uri Valentin Cristescu (dacă nu v-ați amintit din prima cine e, nu e cazul să vă deprimați) oferă prin fundeal.ro un curs pentru adulți prin care putem învăța să devenim și noi autori de BD-uri. Prețul este de 24 de lei. Dacă folosiți cardul Maestro, este 23 de lei. Cât durează? Nu se știe, dar la prețul ăsta eu cred că e probabil vorba de o jumătate de oră.
Alin al nostru continuă să bată șaua ca să priceapă iapa, de data aceasta cu o prezentare a DC Comics, faimoșii editori americani de comicsuri. Dacă iapa o să continue să facă pe proasta, măcar noi știm că eșecul ei are cu o scuză mai puțin. Același Alin, dacă vă vine să credeți, nu se arată total dezgustat de un nou titlu pe „piața” fanzinelor românești – BDC, care a ajuns deja la numărul 1. Da, da, nu ați citit greșit, zic deja pentru că există și un număr 0, iar Alin le ia pe amândouă la puricat.
Dodo Niță, ai cărui prieteni apropiați când se plictisesc ne înjură și ne jignesc pe unde apucă, folosind atacuri la persoană și un limbaj care ar rușina-o și pe adevărata mamă Omida, continuă să facă ce știe el cel mai bine. Adică să se adapteze – aici [Domnul Paul Stoica ne-a atras galant atenția prin comentarii, dar suntem fascistoizi și l-am cenzurat, că s-ar întelege cumva că n-am atribuit acel text Ralucăi Dincă. Departe de noi acest gând] și aici. În timp ce aici și aici provoacă un drept la replică (vezi un pic mai sus). Așteptăm împăcarea inevitabilă. Dacă aceasta nu va avea loc, așteptăm naiv procesul civil. Orice in between sperăm să fie transformat într-un serial BD underground, neapărat de inspirație caragialescă.
Dacă vi se pare că trebuie să adăugăm neapărat vreo sursă de monitorizat în revista presei, dați un semn și se rezolvă.
[Vreo două adăugiri din partea lui Alin
Maria Surducan anunță și concepe câteva postere cu personajele din albumul Prâslea cel voinic și merele de aur, cu ocazia sărbătorilor dedicate dragostei, din această perioadă(*). Vizionați-le și donați dacă nu ați făcut-o încă. Este pe pe ultima sută de metri și ar fi păcat să nu se finanțeze după ce au ajuns atât de departe.
Tot legat de Sf. Valentin, tot ca reacție la ”sărbătoare”, sau ce dracu e chestia aia, Librăria Jumătatea Plină propune echilibrarea balanței romantismului/erotismului mult încovoiată de afectări siropase, cu niște fițuici pornografice. Au lansat țipătul de luptă la care au răspuns 16 oameni parcă. Avem lucrările Sorinei Vazelina, Oanei Lohan și a Luciei +Subsemnatul.
Din comentarii:
Andrei Ene semnalează ”reportajul” realizat de PRO TV despre viitorul cărții, literaturii și relația ei cu New Media, unde și Cristi Darstar vorbește puțin despre calitățile grafice ale mediului digital.
]
Leave a Reply