De unde descărcăm comics – Comixology

Curat, legal și în cea mai mare parte pe bani, evident.

Cred că genul ăsta de articol ar fi trebuit pus mai devreme, că tot am aruncat de-a lungul timpului trimiteri la Comixology și Graphicly, dar n-am explicat prea bine care e faza cu ele și nici n-am zis ce părerea aș avea eu despre respectivele siteuri, sau care a fost experiența mea când le-am folosit. Poate sunteți curioși. No hai să purcedem într-ale lecturii pe suport digital:

În general în magazinul virtual dedicat deviceurilor ăstora istețe se pot găsi o mulțime de aplicații de citit benzi desenate: pentru DC, pentru Marvel, pentru așa și pe dincolo. Majoritatea au la bază cam două servicii, anume Comixology sau iVerse. Acum, Comixology este o treabă mult mai vastă decât un simplu retailer online de benzi digitalizate, fiind un întreg portal dedicat în cea mai mare parte benzii nord-americane, cu bloguri, recenzii, topuri, mai multe podcasturi, ajută utilizatorii să găsească magazine de benzi desenate din apropierea lor (de la ceea ce a pornit de fapt). O adevărat instituție, ce mai! Dar ne interesează strict produsul.

Dintre toate, Comixology are cel mai larg catalog și este în continuă expansiune, astfel încât la momentul de față singurele companii cât de cât importante care să nu fie prezente pe acolo sunt Drawn and Quarterly și  Dark Horse, asta din urmă având propria librărie online. În rest problema chiar ar putea fi numărul prea mare de edituri, unele care habar n-am de unde au apărut, ceea ce crează zgomot. Fac totuși o treabă destul de bună în a le filtra pe pagina de start și a scoate la înaintare lucruri cât de cât meritoase. Se descurcă destul de bine și în a ajuta cititorii să găsească diferite benzi, lucrările anumitor autori, story-arcuri specifice.

Prețurile, colecțiile și diferitele promoții cred că sunt dictate de companii. Dar, excepție făcând Top Shelf, toate companiile care au obiceiul să ofere reducere se găsesc doar aici. Problema cea mare din punctul ăsta de vedere este că, pentru a nu lovi în magazinele dedicate benzii desenate, prețurile pentru banda digitală cam sunt sincronizate cu cele pentru cea fizică, iar asta nu numai la Comixology. Chestie care poate nu e foarte urâtă la numerele individuale, ținând cont că se ieftinesc cu un dolar după o săptămână, dar este deseori iritantă în ceea ce privește colecțiile sau romanele grafice.

Cele mai multe edituri au tendința să le mențină la prețul de copertă, poate să aplice o reducere dacă este un titlu în mai multe volume, însă reducerea nu este semnificativă, iar timpul scurs între două episoade poate să fie și de aproape un an. Chestie foarte frustrantă, de exemplu, în cazul lui Fantagraphics care motivează prețurile deja destul de piperate ale romanelor grafice prin calitatea cărții ca obiect, într-adevăr ridicată. Excepție de la regula asta face iarăși Top Shelf. Benzile lor se găsesc la niște prețuri, cred eu, echitabile.

Pe desktop nu-mi place readerul. Este greoi, modul panou-cu-panou mănâncă prea mult din ecran, modul normal face ca foarte multe benzi, aproape toate care au niște chestii numite litere și dialog și text, să fie dacă nu imposibil, atunci măcar destul de greu și frustrant de citit. Asta cel puțin pe un ecran de laptop din ăsta foarte îngust. Pe un monitor ceva mai lat merge. Nu-i perfect(a se citi: nu prea seamănă cu ce sunt eu obișnuit), dar pot să citesc fără să fiu foarte distras.

Și acum câteva recomandări*. Don’t worry, sunt fie gratuite, fie foarte ieftine:
Action Philosopher – Ayn Rand

The Bulletproof Coffin

Chew

Courtney Crumrin – The Night Things

The Sixth Gun

Storm Dogs

No baftă la lectură până data viitoare. Să-mi ziceți ce credeți despre benzi (vă dau o eugenie).


Posted

in

by

Tags:

Comments

6 responses to “De unde descărcăm comics – Comixology”

 1. Victor Grigoriu Avatar
  Victor Grigoriu

  Mie-mi place în general Comixology (pe iPad și iPod), cu excepția că (1) recomandărilor bazate pe o singură carte mi se par pe lîngă, cel puțin la ce citesc eu, și (2) nu mă prind la aplicația pe ecran mic cum să ies din modul panou cu panou. Lor cre’ că nu le place așa de mult de mine, că nu-mi iau decît cele mai ieftine chestii (preț/pagină), gen American Elf.

  1. Alin Avatar

   American Elf o poți citi gratuit la tip pe site (cu toate că am cumpărat și eu primul volum).

   Recomandările mele?

  2. Alin Avatar

   Nu mai știu dacă poți. Nu prea văd de ce ai vrea.

 2. Victor Grigoriu Avatar
  Victor Grigoriu

  Courtney cum o cheamă e ok, am citit primul arc da’ aș vrea ceva mai de anvergură, n-am răbdare să citesc chestii de astea scurte. Bulletproof părea interesant primul număr, da’ n-am mers mai departe. Action Philosopher nu, dacă vreau să mă informez am alte surse. Restu’ îs meh.

  1. Alin Avatar

   Amu să văd de unde fac rost de eugenie. Ai vreo preferință?

   Courtney Crumrin e acum sub formă de serial la Oni, e și color(și arată chiar bine). Da…cam tre să citești astea micuțe că se construiește pe ele. [Celelalte miniserii nu sunt chiar o poveste pe număr]. Consecințele faptelor puștoaicei and all that. Ca Harry Potter dacă Dumbledore n-ar fi avut crush pe Harry și l-ar fi exmatriculat după primul an de năzbâtii.

 3. sfinx Avatar

  articolul e util felicitari
  recomand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.