Fail

Luna cu horoare a fost o idee proastă. N-am fost capabil să contribui cu ceva coerent sau interesant. N-am contribuit cu aproape nimic de-a lungul acestei luni și aș minți dacă aș spune că numai școala a fost de vină. O lună în care am ignorat apariții importante de dragul unei teme pe care nici măcar nu am fost în stare să o susțin. Poate și pentru că nu mă pricep la horror. Dar deloc.

Topul a fost o idee proastă. Mai mult decât orice. Nu-i o listă bună. Listele mele în general nu sunt bune. Nici sincere. Îmi impun niște restricții de dragul diversității care le diluează ierarhizarea (*). Însă spre deosebire de celelalte, care tratează material cu care sunt destul de familiar, nu prea pot spune același lucru despre horror. Chiar și în bandă desenată anglofonă.

Știu că am lacune serioase în domeniu. Cu foarte puține excepții habar n-am ce s-a întâmplat până în anii 50. Deși nu cred că vreo bandă de groază de la EC să merite a fi plasată într-o astfel de listă, la vremea aceea ei nu erau singurii și exemplele ce-am văzut competiția era chiar frumușică, imaginativă, mai puțin grafomană. Steve Ditko lucra la competiție și chiar dacă este o opinie destul de larg acceptată că opera sa timpurie nu-i așa de bună, se prea poate să se fi strecurat ceva pe acolo care să vestească geniul ce avea să înflorească. Iar el nu era singurul. Kirby, Joe Kubert, Alex Toth s-au azvârlit pe acele poteci, iar dacă ce a făcut Kubert în Hawkman este vreun indiciu, omul are același geniu pentru atmosferă, mister și macabru ca pentru război sau oameni ai peșterilor crăpându-și capetele.

Nu știu mai nimic despre resuscitarea horrorului în anii 70 la Marvel și DC în benzile de ”mister”. Știu prea puțin despre ce s-a întâmplat în celelalte antologii subterane și ground-level înafară de cele de la Warren; cum ar fi Death Rattle sau Taboo, cu toate că sunt populate de nume mari și grele precum Burns, Corben, Bissette, Totleben. De asemenea știu cel puțin încă doi autori contemporani a căror muncă pare deosebit de puternică, Josh Simmons și Tom Neely, dar n-am avut șansa să o citesc.

Din culise vă zic că și concursul a cam eșuat.

În concluzie: sug la viață, deci nimic nou. Măcar perseverez. Ne vedem luni.

trimite pe proddit


Posted

in

by

Tags:

Comments

4 responses to “Fail”

 1. Motanul Dănilu Avatar
  Motanul Dănilu

  stai linistit, nu poti sa stii toate benzile create vreodata, fie ele si horror.

  Dar daca tot suntem aici, iti recomand ceva de la Junji Ito. Orice. Recunosc, nu ma intereseaza manga-urile deloc, dar de la omul asta n-am putut sa dorm. Gata spam-ul, spor la scoala.

  1. Alin Avatar

   Îl știu :). În manga nu m-am băgat că numai ce-am sondat apele și mi-am dat seama că-i prea mult material pentru puterile, răbdarea și interesele mele care nu se pot așeza locului. Plus, deja sunt oameni care ar putea face treaba asta cel puțin la fel de bine ca mine.

   No, mersi de urare.

 2. Lucky_Shark Avatar

  Ar fi si culmea sa stii la perfectie istoria horrorului in comics! :)) Iar esecul este relativ – vorba ceea, to be happy, lower your expectations. Propriile tale asteptari sunt singurele pe care le-ai dezamagit, deci este doar un ‘esec’ personal.

  1. Alin Avatar

   Nu-i orice eșec un eșec personal?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.