Top 10 Benzi DC – Locul 2

All Star Superman

De Frank Quitely, Grant Morrison și Jamie Grant

Credeam că am scris puțintel despre banda asta. Aparent numai în intrarea asta o găsesc. Ceea ce înseamnă că pot să mă repet și nu o să vă dați seama 😀 . All Star Superman este o bandă nu chiar în continuitate despre ultimele zile pe Pământ ale lui Superman. Și este glorioasă. În cele douăsprezece numere, destul de ermetice, ale miniseriei, Grant Morrison împreună cu Frank Quitely condensează și rafinează istoria personajului, punând mult accent pe acea perioadă când benzile personajului erau interesante, bune și cât de cât relevante, în felul lor eclectic, tratându-le pe post de mitologie, de amintiri colective din preistorie. Iar din acel amalgam incredibil de potent de imagini și situații ajunge să țeasă un fir narativ aproape sublim.

Styx anybody?

Dacă Morrison este deseori acuzat de obscurantism, de lipsă de rigoare, atunci asta este excepția care confirmă regula, pentru că este una dintre cele mai echilibrate și atent structurate benzi din cariera sa, a personajului și a companiei. Teme sau motive pe care le preferă deseori, precum dubli, apolinicul și dionisianul, supereroii ca mitologie, relația dintre ficțiune și realitate (ca un soi de Borges mai mic și mai scoțian) sunt tratate în profunzime, prezente nu numai text, ci și în compoziția paginilor, nu numai în evenimente, ci și în modul cum sunt prezentate. Estetica nu mai este independentă de situații, ci ele se alimentează reciproc subiectul crescând în claritate nu prin reiterări obositoare ci prin exemplificări fațetate și sondări în profunzime*.

Diavolul e în detalii

Este una dintre puținele benzi moderne cu supereroi care a strâns imitatori, triburi, replici. Justin Gray, Jimmy Palmiotty, Chris Robertson, Jeff Lemire, Mark Waid au preluat formule narative, situații și abordări ale acestora de aici. Până și copertele au ajuns deja să fie reciclate și pastișate.

 Este o operă puternică, frumoasă, care scoate tot ce e mai bun din supereroi, plăcută atât la suprafață dar și invită la analiză, al cărei ecou încă răsună.


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Top 10 Benzi DC – Locul 2”

  1. Catalin Avatar
    Catalin

    Epic!

    1. Alin Avatar

      Dară poate fi ceva legat de All Star Superman altceva decât?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.