La ce sunt bune benzile desenate?

Sincer să fiu am compus lista asta pentru că încep să nutresc un tot mai puternic sentiment de vinovăție pentru atenția ce o acord benzii desenate și am încercat să găsesc câteva motive pentru care este utilă, dintr-un punct de vedere mai larg. Nu prea cred că am reușit.

1 – E unul dintre puținele locuri rămase pentru artă figurativă, chiar unul care nu restricționează amarnic subiectul și mai ales în care desenul este scopul final, nefiind legat de vreo altă industrie(film, jocuri, modă, construcții).

2 – Banda desenată este…o femeie ușoară mulându-se mlădios pe multiple moduri de expunere, emulând mecanismele altor forme de artă, iar pe noi, cei ce-o iubim așa cum este, ne doare când o vedem terfelită și sluțită atunci când diverși indivizi o folosesc să-și lanseze planurile multimedia. Dar nu putem nega simbioza acestui proces. La fel cum nu putem nega realitatea unui lumi în care filmele, serialele și jocurile video sunt cele mai populare media. Darren Aronofsky s-a folosit de benzi desenate pentru a pune în mișcare proiecte cinematografice. La fel și Robert Kirkman sau Mark Millar. În industria japoneză a divertismentului polimorfismul proprietăților intelectuale este de multă vreme o paradigmă de succes.

3 – Asocierile de imagine și cuvânt au un mare potențial educativ și informativ. Will Eisner a făcut o carieră alternativă ilustrând manuale pentru soldații americani, transformând ceea ce erau niște schițe brute, mecanice, în adevărate mecanisme de introdus cunoștințe în creierele soldaților. Cunoașterea și utilizarea principiilor unei benzi desenate poate îmbunătăți manuale atât didactice cât și de utilizare și poate spori alfabetizarea.

4 – Studiind sau realizând benzi desenate, poți căpăta fără să-ți dai seama aptitudini care te ajută  să creezi siteuri mai bune. Gândește-te un pic. Atât banda desenată cât și majoritatea siteurilor sunt mijloace de comunicare ce utilizează module de text și imagine între care se stabilesc diferite relații. Dacă te uiți la wireframeul unui site și la schițele preliminare ale anumitor artiști, cred că poți să-ți dai seama la ce mă refer.

 

PS: Poza respectivă articolului este furată de aici și reprezintă o mână de oameni care iubesc benzile desenate.

Comments

9 responses to “La ce sunt bune benzile desenate?”

 1. Victor Grigoriu Avatar
  Victor Grigoriu

  La entertainment nu-s bune?

  1. Alin Avatar

   Din moment ce sunt atât de puțin populare, nu-s mai bune decât filmul, cărțile, jocurile și pozele cu pisici de pe Interneți.

   Plus, divertismentul contează mai puțin.

 2. Victor Grigoriu Avatar
  Victor Grigoriu

  Serios? De cînd se confundă popularitatea cu calitatea? Plus, mi se pare că divertismentul e cel mai important, altfel e plicticos.

 3. Alin Avatar

  În ceea ce privește divertismentul care altă metrică mai există? Cu cât distrage mai mulți oameni, mai mult timp, cu atât își face mai bine treaba.

 4. Lucky_Shark Avatar

  În general, benzile desenate sunt foarte bune și la entertainment. Vorbind la modul general, sunt tot mai puțin bune la asta pe plan mondial, pentru că sunt foarte concurate de alte metode de divertisment, mai atractive pentru publicul actual. Totuși, cele câteva sute de mii sau cele câteva milioane de fani și cititori de BD sunt convins că le folosesc îndeosebi pentru divertisment. BD devine artă prin poveștile și stilurile tot mai sofisticate și integrate în peisajul cultural actual. Mai mult decât orice, BD-urile sunt cool pentru că e o artă spectaculoasă, dar e și accesibilă oricărui creator – nu ai nevoie decât de o poveste și de un creion, teoretic, ca să te lansezi. Mai e artă și pentru că îi unește pe taciturnii pictori cu imaginație furibundă de scriitorii flamboaianți care fug de cenzură.

 5. Alin Avatar

  Deci e ceva în neregulă cu mine că le caut utilizări un loc mai pragmatic în societate?

 6. krossfire Avatar

  Nu-ti mai pune intrebari cand vine vorba de pasiuni. Daca se intampla sa colectionezi cutii de chibrite :D? Benzile desenate sunt bune pentru ca sunt locul tau de refugiu 🙂

 7. Victor Grigoriu Avatar
  Victor Grigoriu

  Re: „Cu cât distrage mai mulți oameni, mai mult timp, cu atât își face mai bine treaba”: hai nu fi trol 🙂 Știi foarte bine că există entertainment „de masă” (aka circ) și entertainment înalt (ascult Bach, sunt snob, chestiuni cosmice etc.)

  Nu e nimic în neregulă, dar mi se pare că nu trebuie pierdută din vedere niciodată partea de divertisment. Vorba aia, arta de dragul artei vs. arta angajată. Io unul îs puternic în tabăra artei de dragul artei.

 8. Alin Avatar

  Artă de dragul artei mergea pe vremuri. Acum suntem înapoi la artă de dragul ideologie. Doar că acum doctrina nu mai e numai creștină ci poate feministă ori post-colonialistă, libertariană, comunistă, post-modernistă etc.

  Nu-s deloc troll la faza aia. Totul e circ. Diferența e că sunt circuri la care mă pot uita și eu cu mintea mea de (nicimăcar)inginer mediocru, dar despre care poate un domn critic ori academician în domeniu să zică două vorbe de laudă(clasicii, cum ar veni), mai este circul pentru ăia mulți și circul pentru ăia puțini. Dar în final tot circ, iar circ fiind trebuie să distragă și să distreze publicul ales.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.