Sincer să fiu am compus lista asta pentru că încep să nutresc un tot mai puternic sentiment de vinovăție pentru atenția ce o acord benzii desenate și am încercat să găsesc câteva motive pentru care este utilă, dintr-un punct de vedere mai larg. Nu prea cred că am reușit.
1 – E unul dintre puținele locuri rămase pentru artă figurativă, chiar unul care nu restricționează amarnic subiectul și mai ales în care desenul este scopul final, nefiind legat de vreo altă industrie(film, jocuri, modă, construcții).
2 – Banda desenată este…o femeie ușoară mulându-se mlădios pe multiple moduri de expunere, emulând mecanismele altor forme de artă, iar pe noi, cei ce-o iubim așa cum este, ne doare când o vedem terfelită și sluțită atunci când diverși indivizi o folosesc să-și lanseze planurile multimedia. Dar nu putem nega simbioza acestui proces. La fel cum nu putem nega realitatea unui lumi în care filmele, serialele și jocurile video sunt cele mai populare media. Darren Aronofsky s-a folosit de benzi desenate pentru a pune în mișcare proiecte cinematografice. La fel și Robert Kirkman sau Mark Millar. În industria japoneză a divertismentului polimorfismul proprietăților intelectuale este de multă vreme o paradigmă de succes.
3 – Asocierile de imagine și cuvânt au un mare potențial educativ și informativ. Will Eisner a făcut o carieră alternativă ilustrând manuale pentru soldații americani, transformând ceea ce erau niște schițe brute, mecanice, în adevărate mecanisme de introdus cunoștințe în creierele soldaților. Cunoașterea și utilizarea principiilor unei benzi desenate poate îmbunătăți manuale atât didactice cât și de utilizare și poate spori alfabetizarea.
4 – Studiind sau realizând benzi desenate, poți căpăta fără să-ți dai seama aptitudini care te ajută să creezi siteuri mai bune. Gândește-te un pic. Atât banda desenată cât și majoritatea siteurilor sunt mijloace de comunicare ce utilizează module de text și imagine între care se stabilesc diferite relații. Dacă te uiți la wireframeul unui site și la schițele preliminare ale anumitor artiști, cred că poți să-ți dai seama la ce mă refer.
PS: Poza respectivă articolului este furată de aici și reprezintă o mână de oameni care iubesc benzile desenate.
Leave a Reply