”Se desenează pe nisip un cerc după care se taie în două”


Pe 1 iunie Jerry Holkins de la Penny Arcade a zis următoarele:

”I don’t understand what it is about the idea of a “medium” that people find so confusing; it’s a conceptual space where works that share certain characteristics may occur.  Nobody is going to approve of the entire continuum.  There’s no shortage of games for the broadest possible audience – there isn’t, and grotesque sums are being made seeking the wide part of the curve.  There are also niches, as in any ecology.  You can certainly find things you don’t like, but those things aren’t anti-matter; when they come into contact with things you do like, there is no hot flash which obliterates both.  This totalizing dialogue, where “everything” and “everyone” is this or that, and here are the teams, and morality is a linear abstraction as opposed to its three dimensional reality is a crock of fucking shit.

The swooning and fainting and so forth about this stuff, the fever, is comical in its preening intensity.  There is clearly some kind of competition to determine who is the most scandalized. […]

The answer is always more art; the corollary to that is the answer is never less art.  If you start to think that less art is the answer, start over.  That’s not the side you want to be on. The problem isn’t that people create or enjoy offensive work. “

Vorbește despre jocuri video, că doar acestui mediu de divertisment îi este dedicat siteul, dar nu văd cum nu se poate extinde către orice altă formă de artă. Și îmi aduce aminte de câteva discuții ce s-au purtat prin spațiul critic, atrofiat cum este, al benzii desenate românești; discuții în care participanții continuă să limiteze spectrul a ceea ce se poate face prin banda desenată. Când prezența oficială a acestei forme de artă este atât de firavă ultimul lucru care trebuie făcut este trasarea unor limite între ceea ce este bandă desenată autentică și ceea ce nu este.


Posted

in

by

Comments

17 responses to “”Se desenează pe nisip un cerc după care se taie în două””

  1. Marian Mirescu Avatar

    Iti pasa atat de mult de prezenta oficiala, chiar daca si temporar si incontrolabil inautentica, a acestei forme de arta?
    Te stiam ca interdisciplinar, iar acum te descopar ca fiind un adept al reglajelor naturale…? Asta ar fi o atitudine nestresata de integrat… 😀

    1. Alin Avatar

      Oh, și-mi pasă pentru că sunt tânăr și naiv.

  2. Alin Avatar

    Prin prezență oficială (și mainstream trebuia adăugat) vreau să zic ce se poate obține din librării și chioșcuri. Deja când mergem spre importatori precum Librăria jumătatea plină și Mangshop ne băgăm spre zone mai cenușii, nu atât ca legalitate, cât ca vizibilitate. În momentul în care aparițiile de tipul acesta pot fi numărate pe degetele de la mâini nu mi se pare foarte sănătos să condamni anumite lucrări fiindcă nu fac parte din categoria de bd pe care o preferi (pers 2 așa în general; am avut neînțelegeri în trecut din cauza modului cum mă exprim). Iar asta nu-i o neplăcere produsă de o singură ”tabără”, chiar dacă una anume este mai vocală.

    Nu mă prind ce treabă are interdisciplinaritatea cu reglajul natural.

  3. Marian Mirescu Avatar

    “Autentica”. Daca puneai cuvantul asta intre ghilimele, era OK!

    Treaba intre interdisciplinaritate si reglajul natural erai tu.

    Interdisciplinaritatea ar putea fi handy in fisiunea acestor forme de BD “fusion”, nu?

  4. Alin Avatar

    Când am zis de benzi fusion mă refeream la un soi de curent (nu are foarte mulți teoreticieni și nici nu-i infiltrat în fandom, cu atât mai puțin în mediul academinc, cât sunt eu capabil să aflu ce se întâmplă pe acolo; dar în SUA din punctul ăsta de vedere academia a fost mereu în urma teoreticienilor mai mult sau mai puțin autodidacți) din SUA. Artiștii care se identifică cu el (sau care au fost băgați acolo) combină destul foarte conștient elemente din manga, bd european, comics și comix. De asemenea termenul are dublă semnificație fiindcă sunt în aparență benzi de gen, dar se ”mișcă” mult mai mult ca benzi mai personale (de artă, ar putea zice unii).

    Ceva precum Ronin al lui Frank Miller, dacă Miller ar fi avut acces în egală măsură la benzile din alte tradiții, cu cele din State.

  5. Marian Mirescu Avatar

    “Fusion”, intre ghilimele, era o referire usor ironica la unele manifestari de arta contemporanta si alternativa (amandoua jumulite de ghilimele, pentru incurajare) de la noi, fiindca de-ale noastre, mai oficiale, mai ofilite, era vorba.

    Accesul la alte traditii este foarte important, pentru artist in primul rand si pentru cititori in primul rand bis! Si deschiderea… curiozitatea. [divagatie:] Trecand printr-o perioada cu un acces limitat, am aflat cat de importanta este curiozitatea si implicit deschiderea. Deschiderea pe care o simtim este determinata de inchiderea pe care o resimtim, de curiozitate – psihologica treaba! Exista si sindromul insecuritatii, al cuibului parasit, si cel (mioritic) de la Stockholm [sfarsitul divagatiei]

    Cand ai zis de benzi fusion?

  6. Alin Avatar

    ”Cand ai zis de benzi fusion?”
    Atunci când am zis de francize, acum ceva articole.
    [edit] Aici mai exact; chiar la final. Da mult am mai scris în ultima vreme…

  7. Marian Avatar
    Marian

    o unire, intrun spirit national se poate face doar prin intermediul mass-mediei, care in momentul de fata nu prea are in “banda desenata romaneasca” un subiect preferat. Desi alte metode la fel de eficiente, nu sunt: memele poate au sanse.
    Dar daca fiecare din cei ce vad discutia asta isi ia drept misiune Comicsul Romanesc Ecumenic, atunci vom sti ca la fiecare din rarele mentionari in prese, despre comics, se va vorbi de un spirit si o vointa unica, si toti vor solidariza.

  8. Alin Avatar

    Cred că mass-media nu mai atinge decât un public care are destui ani în cârcă încât inerția de opinie să fie prea mare pentru a mai fi relevant.

    De asemenea, nu știu cine vrea o unire ”într-un spirit național”. Eu personal vreau diversitate. Mai vreau în schimb sinceritate și ceva viziune de ansamblu.

  9. Marian Avatar
    Marian

    in contextul in care negi intrun fel sau altul punctele principale din precedentul meu comentariu, imi vine greu sa cred ca esti genul de om care poate sa tolereze foarte multe “stiluri” de arta secventiala.
    cred ca pentru inceput ar fi bine sa fi de acord, nu doar cu mine dar si cu tot ce zice m. mirescu si cu multe alte opinii liber exprimate si aberatii(cu conditia sa nu fie ofensatoare in vreun fel) din parte multor oameni(ne intereseaza doar creatorii de comics)

  10. Alin Avatar

    Începi să miroși a troll.

  11. Marian Avatar
    Marian

    cred ca eviti raspunsul

  12. Alin Avatar

    Nu ai întrebat nimic.

  13. Marian Avatar
    Marian

    eu ziceam, in spiritul celor afirmate de tine mai sus(cu care sunt de acord) ca este buna solidarizarea, si ca e o idee destul de buna sa primim printre noi si rejectii unora dintre noi.
    cum ar fi ca pe baze putin neintemeiate, “batranii” comicsului romanesc, dezic anumite lucrari.
    cum ar fi romanul lui cartarescu, travesti, despre care s-a spus cum ca nu ar fi banda desenata, ci o chestie mult inferioara, pentru ca nu respecta regulile?? acestei arte.
    acuma, prin solidarizare, se intelege sa afirmam, nu opusul celor spuse despre travesti, insa sa laudam initiatica, si altele asemanatoare.
    vor aparea multe alte exemple, cred eu, pentru ca tot dau de initiative, oonline, romanesti de banda desenata.
    deci, travesti, este banda desenata? manga este banda desenata?
    am sa trec momentan peste acuza cu troluiala, pentru ca tura asta am pus si doua intrebari cu semnu intrebarii (?) atasat
    poate trei

    1. Alin Avatar

      No, acum mai suni a om serios. Scuze de răspunsurile telegrafice, dar sunt în vacanță și Internetul mi-e instabil.

      Manga este bandă desenată clar. Cine afirmă contrariul are o concepție limitată asupra ambelor și le face mai mult rău dacă propagă această opinie.

      Legat de Travesti, nu văd ce ar putea Travesti să fie dacă nu bandă desenată. Afirmația cum că n-ar avea secvențe(prin care domnul Dodo Niță încerca să argumenteze că n-ar fi) este una falsă, albumul abundă în ele și chiar în unele destul de sofisticate.

  14. […] că l-am plagiat pe Marian. VN:F [1.9.18_1163]Rating: 0.0/5 (0 votes […]

  15. […] atât de mult cele produse de diferite persoane. Și într-o anumită măsură au dreptate. Am zis undeva mai demult, parafrazându-l pe Jerry Holkins, că răspunsul nu este niciodată mai puțină artă, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.