Improbabilii – IV

Mircea Cărtărescu (*)

De ce:


Pentru că Neil Gaiman s-a lăsat de scris benzi desenate, iar Cărtărescu ar face-o mai bine. Travesti și Enciclopedia Zmeilor, ediția ilustrată, au demonstrat deja că textele sale au ferecate-n ele o sumă impresionantă de imagini puternice, intense, care dacă sunt în mâinile unui artist destul de expresiv sunt material pentru creații de-a dreptul memorabile (*). Motivele pe care le preferă, fractali, dubli, transfigurarea mundanului, amalgamări, cred că nu numai se dedau puternic imaginii, dar chiar reprezentării secvențiale.


Pentru că scriitura sa, nu numai ficțiunile, este lipită atât de puternic de literatura și istoria României pe care le prezintă cu originalitate, cu gândire critică, ieșind din tiparele clișeelor care se prefigurează permanent și ar fi deosebit de frumos să facă asta și cu benzile desenate.


Pentru că, poet fiind, are simțul ritmului, al micro-structurilor, al secvențelor (cineva iar o să-mi sară în cap la faza asta, poate pe bună dreptate) și înțelege importanța unor motive artistice prin care să concentreze idei mai ample. Măcar e de știut că poate, la nevoie, să micșoreze numărul de cuvinte dintr-o frază și să-i păstreze sensul.

De ce nu:

Ăăăăă…fiindcă o făcut niște alegeri nașpa în scrierile politice și o plictisit niște fătuci motiv pentru care îl consideră odios? Și pentru că poate fi grafoman. Dar, nu cred că-i motiv de îngrijorare. Poezie și toate cele.

Comments

6 responses to “Improbabilii – IV”

 1. Marian Mirescu Avatar

  Iti sar eu in cap, pana una-alta: chestia cu poezia, ca mai devreme cu spectacolul de dans si cantec, are miez.

 2. Victor Grigoriu Avatar
  Victor Grigoriu

  Fii atent, m-am gîndit io-n metrou. Să deseneze și să facă literele Craig Thompson, și la el e fantasticul fără o separare clară de real. Și să coloreze cetățeanul care face Gunnerkrigg Court, cum le face cînd are el timp să le bibilească. În orice caz, să fie colorat cu pensula, nu pe ordinator.
  Sau ar fi prea… care-i cuvîntul? Accesibil? Ne-subversiv?

 3. Alin Avatar

  @Victor Grigoriu Hai pornim un Kickstrater cu treaba asta!

 4. Alin Avatar

  @Marian Mirescu

  Îmi pare tare rău că nu sunt în perioada asta în stare (examene, lipsă de somn) să aduc răspunsuri pertinente comentariilor dumneavoastră.

 5. Victor Grigoriu Avatar
  Victor Grigoriu

  Păi și dacă artiștii nu vrea?

 6. Marian Mirescu Avatar

  Nu astept raspunsuri. Erau simple aprecieri. Bafta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.