Pa pa!

Se pare că sunt om de cea mai joasă speță. Am îndrăznit să nu-l consider pe Octav Ungureanu un ”maestru al benzii desenate”, să nu mă plec în fața lui Dodo Niță, în ciuda miilor de cărți despre subiect pe care le-a citit, să cer dialog competent și standarde de la comunitatea românească de ”bedefili”. Nu știam deloc că făcând asta nu arătam decât faptul că sunt o ”dudă” care în niciun caz nu este de vreo patru ani într-o relație amoroasă stabilă, că sunt ”extremely LAME” (probabil și pentru că încerc să am grijă să nu încurc limbile în care vorbesc), că prin ironii normale în orice industrie și comunitate sănătoasă, eu de fapt fac copilărisme penibile de copil de clasa a 2-a, că hărțuiesc oamenii pe internet. Am aflat că eu îmi behăi textele doar pentru că îmi face plăcere să mă aud vorbind (ceea ce nu înțeleg cum merge fiindcă de fapt scriu), iar apoi am nesimțirea să fac asta de pe un scaun în fața unui PC. De asemenea se pare că liberul arbitru înseamnă să mi se pună pumnul în gură, iar subiectivitatea nu e un aspect legat inextricabil de existența umană. Probabil de aceea mi s-a interzis accesul la evenimentele organizate de SCC. Iar pe deasupra…sunt și moldovean.

Vă mulțumesc pentru iluminarea adusă și pentru timpul pe care mi l-ați eliberat.


Posted

in

by

Tags:

Comments

37 responses to “Pa pa!”

 1. Alin Avatar

  @Victor Grigoriu Adică nu sunt ”new reader friendly” și chiar după ce te-ai familiarizat cu istoria personajelor și cu evenimentele canonice la care se tot fac referințe, majoritatea rămân destul de slabe dacă jocurile de genul ăsta(cu recontextualizarea, cu referențialitatea, cu metatextul etc.) nu sunt pe placul tău și nu le guști estetica. Adică dacă îți place să iei un roman grafic de pe raft și să îl citești fără să ai nevoie de orice altă informație în plus, atunci nu există bandă desenată cu supereroi creată în ultimii 50 de ani care să te satisfacă. Poate câteva de de genul ”A God Somewhere” sau ”The Cape”…care-s chiar faine.

 2. Catalin Avatar
  Catalin

  E ceva care “nu-ti convine online”, Aline?

 3. Alin Avatar

  @Catalin Eu zic că onlineul e viitorul și ca idee îmi convine totul, chiar dacă democrația de idei și de expresie ce-l caracterizează deranjează. Însă cred că mi-am ales momentul greșit.

 4. Alin Avatar

  @Jane
  Ai cam înțeles o dudă din tot ceea ce zic.

  Mai las-o naibii cu satira aia. Ai auzit de Batboy and Ruben? Trebuia Bill Finger să se ducă la Kurtzman și să îl ia la bătaie pentru aia?

  Ce te-a inspirat mai exact la Marvel? Modul cum își conduce afacerea? Marvel e o companie, o editură care angajează diferiți oameni să scrie despre niște personaje pe care le dețin după ce au lăsat creatorii lor să moară în mizerie. E adevărat că de-a lungul timpului, cam până în 80, au impus un stil (și acum o fac într-o oarecare măsură prin culori, cerneală, lettering și designul general, dar ca artist ar trebui să poți treci peste aspectele astea), însă n-a fost constat și fiecare artist se exprima într-o mică sau mare măsură, iar narațiunea grafică era unică pentru fiecare. Ca artist de benzi desenate bănuiesc că știi că ceea ce desenezi efectiv în panou e cam jumătate din problemă (unghiurile pe care le alegi, modul cum aranjezi panourile și cum le relaționezi este de asemenea foarte important).

  Te-a inspirat asta? Sau poate asta. Ori asta. Asta? Sau așa ceva? Și mai sunt destule pe forum, dar mi-e lene să pun linkuri pentru toate.

 5. Jane Avatar
  Jane

  Stai, deci tu spui lumii in public ca iti convine totul la benzile desenate din Romania, ca n-ai o problema cu ele, si mie imi zici total opusul. Ca sunt mediocre si ca majoritatea ti se par execrabile, si ca de fapt banda desenata nici nu e arta?

  Te hotarasti si tu vreodata?

  Nu te mai pune sa le explici artistilor despre meseria lor, vrei?

  Si pt numele lui dumnezeu, nu te mai victimiza atata in posturi iutile despre tine si nesigrantele tale, pe un site care nu se numeste hi5 si se ocupa cu total altceva.
  Daca eu invatam ceva din “biznisul Marvel”, si faceai ce continui sa faci acuma ai fi fost concediat de mult.

 6. Alin Avatar

  @Jana Ce faci femeie? Nu ai zis că vorbim pe mail să nu te mai ajut să murdărești spațiul public?

  Unde m-am victimizat(dacă mai vorbești mult cu mine o să începi să discuți cu exacerbări și apoteozări și n-or să ți se mai pară ”pompoase” exprimări destul de pedestre)? Dacă este vorba despre ultimul post, atunci înseamnă că nu știi să citești. WYSIWYG!

 7. Angiolino Pascal Cuzino Avatar
  Angiolino Pascal Cuzino

  Citesc şi nu-mi vine să cred. Este o mare diferenţă între puştiul care făcea, pe Netlog, cu un ton cam teribilist, apologia BD-ului american şi eruditul de acum care se “ceartă” cu jumătate de Internet. Glumesc, desigur. A-ţi lua jucăriile şi a pleca nu este o soluţie, părerea mea, benefic pentru toată lumea este să-ţi continui punctele de vedere proprii, chiar dacă ele nu sunt pe placul tuturor. Accesul la net nu presupune obigativitatea citirii textelor tale sau împărtăşirea opiilor tale. Dar banda desenată, ca orice disciplină, există (şi) prin multitudinea punctelor de vedere asupra ei. Dar eşti destul de isteţ ca să-ţi dai seama de asta. Ba chiar şi “opozanţii” tăi îşi dau seama de asta.
  Aşa încât sfatul meu este să nu abandonezi şi să-ţi continui “cruciada”. În beneficiul tuturor.
  Felicitări pentru majoritatea textelor pe care ţi le-am citit pe aici (din câte am citit).

 8. Alin Avatar

  @Angiolino Pascal Cuzino
  Dacă spui că e o evoluție, mă bucur. Ce fac nu e o cruciadă (știu că nu erau degeaba ghilimelele acolo), nu intenționam să producă discuții atât de agresive, iar dacă aș fi știut că ar fi stârnit asemenea reacții aș fi avut mai multă grijă în redactarea textelor, în modul cum mă prezint pe Internet, dar răul deja e făcut. Poate aș fi vorbit mai mult și despre cele europene sau românești care mi-au plăcut, chiar dacă nu mă simt încă destul de familiarizat cu contextul în care sunt ele create și criteriile după care sunt apreciate. Măcar pentru a nu mai crea impresia că sunt un ”Gică-Contra” care urăște tot ce nu-i nord-american.

 9. Alin Avatar

  @Victor Grigoriu
  Asta se pune drept tentativă de a construit ceva?

 10. Victor Grigoriu Avatar
  Victor Grigoriu

  Re: „new-reader friendly”: nu mă deranjează musai că e un context pe care dacă îl știi, vezi mai multe „layere” ale unei opere și dacă nu, nu. Pînă la urmă, asta e valabil pentru orice formă de artă. Am pierdut mult din contextul Iliadei, de exemplu, și chiar dacă citesc un scriitor contemporan și n-am avut fix aceleași experiențe cu el o să fie niște chestii care-mi scapă. Dar contextul nu face opera, o operă bună rămîne bună și fără contextul ăsta, deși poate mai săracă. (Sper că se-nțelege ce-am vrut să zic, mi-e lene să reformulez.)
  Cum ziceam, nu asta mă deranjează, ci restricțiile impuse asupra formatului din motive comerciale. Adică musai să fie episoade de cîte 24 de pagini, ca să dea oamenii bani în fiecare săptămînă. Nu orice poveste de spus în benzi desenate se potrivește formatului ăsta, și dacă încerci s-o înghesui cu forța trebuie să faci compromisuri. E ca melodiile astea pe care le ascultați voi tineretul acuma (i.e. de la inventarea discului de 45 de rotații), care au toate 3 minute, deși diferite idei muzicale au nevoie de diferite lungimi pentru a fi dezvoltate cum trebuie.

  Re: tentativă: de ce nu?

 11. Alin Avatar

  @Victor
  Și aici credeam că am răspuns…

  Legat de format, cam tot ce ai tu în bibliotecă a fost inițial serializat. De la Sandman la Ghost World la Black Hole la League of Extraordinary Gentlemen la Tintin.(dacă te deranjează că le enunț, scot. oricum s-a terminat drama, deci nu mai prezint interes). În astea cu supereroi până prin 2000 cam se vroia ca fiecare număr să fie o entitate narativă, însă scrisul pentru colecții a pătruns și acolo, de la Vertigo (sunt numere din Fables care se încheie în mijlocul unei conversații).

 12. Victor Grigoriu Avatar
  Victor Grigoriu

  Bine bine, și Dickens, și Dumas. Decît ziceam și io că mă ‘nervează.

 13. scc Avatar

  acum vad discutia si trebuie sa mentionez cate ceva:

  1. n-am interzis nimanui nimic ci pur simplu dupa ce am vazut ca din 3 posturi pe blogul revistei ai reusit sa te iei la harta cu 3 oameni, te-am rugat sa-ti mai moderezi interventiile. cum am zis si acolo n-am nimic cu parerile contra dar cand ai TOT TIMPUL NUMAI pareri contra devine deranjant!

  2. nu mai generaliza! un exemplu: ai spus “habar n-am ce benzi desenate citesc astia de la Revista COMICS” intr-adevar habar n-ai si nu te mai lega de toata lumea pentru ca ai avut contradictii cu 3 sau 4 desenatori de la revista (in total sunt 35, deci chiar N-AI CUM sa ai habar ce citesc toti acesti oameni)

  3. nu toata lumea e pasionata de comics-urile americane, unii prefera bd-urile frantuzesti, altii manga, altii webcomic-urile e loc pentru toate si pentru toti! si eu incerc sa promovez ce se face la noi iar daca la noi se face ce se face ASTA PROMOVEZ! fie ca-ti place fie ca nu!

  4. cel mai urat mi se pare ca un copil de 18 ani, cu un limbaj pompos, alege sa-si faca publice frustrarile criticand munca de ani de zile a unor oameni care chiar fac ceva pt benzile desenate romanesti stii vorba aia “daca n-ai nimic bun de spus mai bine nu spune nimic”. si n-a zis nimeni sa te inclini in fata lui Dodo Nita dar macar arata respectul cuvenit

  ce e cel mai trist e nu faptul ca tu nu dai 2 bani pe toate astea dar o spui in gura mare si faci reclama negativa nemeritata. cum sa blamezi Istoria Benzii Desenate?!? intra cineva pe webcomics si poate ar fi vrut s-o citeasca dar dupa ce vede cacaturile tale poate renunta NEJUSTIFICAT. asta e cel mai trist!

  ai reusit sa enervezi foarte multa lume! eu te cred ca vrei sa pari cel mai mare si tare si atotcunoscator in ale comics-urilor americane dar canta nene la alta masa daca vezi ca deranjezi.

  in loc sa vorbim constructiv si sa facem lucrurile sa se miste inainte stam sa ne certam ca chiorii prin comentarii si pe forumuri

  n-am nimic cu tine dar sper sa-ti schimbi atitudinea asta negativa pentru ca webcomics.ro deja l-ai tras in jos si nu vreau sa faci acelasi lucru si cu blogul revistei sau mai ales cu lucrurile pe care incercam sa le promovam acolo. te legi de tot si de toate… si nu toata lumea are timp sa se cearta cu tine cand ataci pe cate cineva!

  si cu asta sper ca am spus tot si stai linistit ca poti participa la orice eveniment, nu-ti face nimeni nimic! (nici macar prietenul lui Jane, pe care l-ai super-enervat)

  1. Alin Avatar

   Chiar nu mai are niciun sens să continui discuția, însă trebuie ceva să specific:
   articolele mele în mod sigur sunt eclipsate de comentariile laudative de pe SalonBD.

 14. IronMAN Avatar

  @SCC: mulțumim pentru grija pe care o porți sitului WEBCOMICS.ro dar cred că nu ești în măsură să “evaluezi” evoluția (sau involuția) acestui site. Alin e binevenit pe WEBCOMICS.ro, și apreciem efortul depus de el. probabil criticile lui Alin nu mulțumesc pe toată lumea, dar cui nu-i plac scrieriile lui Alin îl poftesc să nu le citească. te-aș mai ruga ca treburile administrative legate de compilația “Revista COMICS” să nu le mai expui aici (pe acest site) și să păstrezi totuși un limbaj adecvat.

 15. scc Avatar

  n-am avut un limbaj adecvat?!? mai diplomat de atat nu pot fi

  am “expus treburi administrative legate de compilația “Revista COMICS” pentru ca la asta facea referire Alin si trebuia sa-mi spun punctul de vedere

  si inca ceva: crede-ma ca nu ma dau in vant dupa criticile lui si d-asta nu mai intru atat de des pe webcomics.ro si la fel ca mine poate mai sunt(la asta ma referam cand am zis ca l-a tras in jos)

  pentru mine subiectul e inchis si cel mai bine ar fi ca fiecare sa-si vada de treaba lui

  imi pare rau ca un singur pusti a reusit sa starneasca atata lume unii impotriva celorlalti

  ciaoles!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.