Relansarea DC – Introducere

Am mai vorbit despre asta, dar s-au mai anunțat niște chestii între timp, s-a mai clarificat situația și mă gândesc că poate e cazul să fac o treabă un pic mai oficială. Începând cu miercuri 31 August DC încep să-și relanseze linia de benzi desenate într-un univers nu chiar nou, dar nici chiar ca cel existent în mod curent. De ce ne interesează? Pentru că vor lansa toate bezile în același timp cu cele tipărite și digital prin comiXology. Știu că multora dintre voi nu vă place să le citiți pe un ecran, dar dacă sunteți curioși puteți arunca un ochi. Mai ales că personajele au fost ajustate astfel încât să atragă cititori noi, iar dacă ceea ce v-a oprit până acum să le încercați (pentru că mijloace au existat, pornind de la Amazon, la cele existente la noi prin Cărturești sau Anthony Frost, cele deja existente pe comiXology ori chiar și mijloace mai puțin ortodoxe) erau munții de continuitate, personajele cu istorii în spate despre care nu știți nimic, acum ar fi un moment bun să testați apele.

Deși la început eram deosebit de cinic, acum sunt doar destul de reticent, pentru că DC a demonstrat că nu vrea chiar să sufoce din fașă distribuția digitală, încercând în ultima vreme diverse promoții, cum ar fi omnibusul Planetary la doar 25 de dolari, benzi la reducere pentru un timp limitat, variante de coperți exclusiv prin intermediul lui comiXology și (nu chiar) multe altele. Până acum tot Dark Horse mi se pare că are cel mai bun sistem din punct de vedere economic, iar Graphicly mi se pare că are cel mai interesant concept, dar cine știe ce suprize ne vor aștepta?

Dar cum funcționează mai exact relansarea asta? Dragi moșului, ca sa înțelegem cum stă treaba trebuie să pornim adânc în negura trecutului către anul Domnului 1986, când Marv Wolfam și George Perez au făcut Crisis on Infinite Earths. Trebuie să știm că banda desenată cu supereroi este cea mai postmodernistă formă de artă concepută la momentul de față, iar asta fără ca mulți din cei ce activează în mediu să fi auzit de Pynchon sau Barth sau Baudrillard. Cu toții știim de Metropolis și Gotham și Batman și Superman și poate unii am auzit chiar de Dracul Albastru sau Anthro. De asemenea știm că toți aveau titlurile lor, în care aveau diferite aventuri, iar uneori se mai întâlneau pentru că populau o lume comună.

Ceea ce poate mulți nu știu e că în canonul DC (într-un fel și la Marvel) există multe astfel de lumi populate cu diverse variante ale supereroilor pe care îi cunoaștem. Chestia asta a pornit ca nevoie de justifica prezența/lipsa/diferențele unor personaje din era de Argint(anii 60), comparativ cu cele de din era de Aur a benzii desenate cu supereroi(anii 40), însă repede a căpătat o cu totul altă amploare, devenind un mare laborator pentru experimente, recontextualizări, reinterpretări, glume, farse și multe altele.

Flash of Two Worlds – Banda care a făcut explicită existența multiversului.

Însă în 1986 unii oameni au considerat că lucrurile au scăpat de sub control, că infinitatea de universuri posibile e derutantă, că e prea complexă continuitatea astfel creată, ceea ce distrage cititorii. De unde, plagiind un pic versiunea literară a lui Neverending Story, în Crisis on Infinte Earth toate acele universuri în plus au fost distruse, cu excepția celui specific Erei de Aur, respectiv a celei de Bronz(maturizarea Erei de Argint), care au fost amalgamate.

52 – Seria care a reintrodus multiversul în 2006, ca urmare a evenimentelor din Infinite Crisis

Doar că efectul nu a fost perfect, iar apoi au urmat diferite serii-eveniment de mai mică anvergură care retușau pe alocuri universul, sau secțiuni specifice ale sale. Iar în cei 25 de ani ce au trecut, lucruri par a avea nevoie de încă o schimbare masivă, mai ales că ramura asta a industriei se îndreaptă rapid către tomberon. Unde intră în discuție Flashpoint, actuala astfel de serie-eveniment ce-și va lansa ultimul număr pe 31 august, alături de Justice League #1 și prin care se validează/motivează toate schimbările.

DC a oferit prin diferite comunicate, dar și pe blogul lor, informații despre titlurile ce vor fi lansate pe piață și detalii despre ele, iar în continuare le vom discuta, în măsura în care sunt familiar fie cu personajele, fie cu autorii. Nu am chiar cunoștințe encilopedice.


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Relansarea DC – Introducere”

  1. Fular Avatar
    Fular

    nu ştiu dacă ştiai de asta dar click pe link http://www.escapistmagazine.com/videos/view/the-big-picture/3830-Super-Single
    Omul vorbeşte de filme, geeks, chestii din tv-ul american şi uneori chiar şi comics

  2. Alin Avatar

    @Fular Nu-l știu și mulțumesc că l-ai arătat. Dar în clipul acela zice niște lucruri corecte, dar oarecum pe lângă subiect. În sensul că Barbara Gordon și ruptura mariajului nu sunt de departe singurele schimbări majore, poate cele asupra cărora oamenii s-au făcut cel mai puternic auziți, dar sunt o minoritate guralivă. Oricum de vreo 3 ani încoace faptul că cei doi sunt căsătoriți nu a contat în mai niciun fel în poveste. Iar referitor la restul schimbărilor(care-s destule și le voi detalia în zilele ce urmează făcând o serie de preziceri referitoare la cele 52 de titluri) au destul de puține motive să revină la status quoul de până acum pentru că se vindea ca dracu, un motiv deloc de ignorat ar fi faptul că dacă nu le iese relansarea s-ar putea foarte bine să dea faliment. Iar referitor la Superman…de vreo 3 ani încoace faptul că cei doi sunt căsătoriți nu a contat în mai niciun fel în poveste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.