Relansarea DC – Superman


Cred că voi discuta pe baza familiilor de titluri, așa cum le clasifică DC pe blogul. Motiv pentru care unele intrări vor fi mai lungi sau mai scurte decât altele. Începem astfel cu Superman.

Action Comics #1 va fi scris de Grant Morrison ceea ce mă face să jubilez, dar mă și înfioară, pentru că omul poate fie să exceleze fie să eșueze. Când eșuează e spectaculos ca nimeni altul, dar totuși, aș prefera să iasă ceva bun. Încă din prima copertă este o referință la încarnarea originală a lui Superman și prima sa apariție, ceea ce mă face să cred că nu este chiar povestea pe care probabil am mai văzut-o în Man of Steel, Birthright, Secret Origin sau Earth One. Ceea ce e destul de sigur e că fiind Morrison la cârmă, nu o să fie spusă precum acele povești și poate chiar va reuși un ”origin story” interesant. Deși…în ultima vreme Morrison nu pare să se mai inspire atât de puternic din dadaism, suprarealism, din experiențele sale cu drogurile și literatura postmodernă ci din alte benzi desenate, jocuri video și muzică pop. Plus că pare să se fi lenevit și rămâne în urmă cu scenariile. O să recitesc Batman Inc.  în speranța că mi-a scăpat ceva important. Oricum, ăsta este omul care ne-a oferit Flex Mentallo, Animal Man, Invisibles, We3 și All Star Superman…

Superman #1 va fi scrisă de George Perez, care va face și defalcarea, ceea ce e interesant pentru că până acum nu mulți ani el avea printre cele mai interesante pagini din întreaga industrie, în mod sigur cele mai interesante din cele cu supereroi(exceptându-l pe Miller, desigur), iar nici acum nu cred că înafară de Williams III și Frank Quitely îl întrece cineva. Ce mi se pare interesant din coperte și din ce știu despre stilul său care sper să transpire puțin către colegul său artistic, e că detalia omului pentru detalii funcționale pare să creioneze un Metropolis foarte interesant. Un soi de contrabalans Art Deco pentru Gothamul gotic. Nu știu cum e omul ca scriitor, dar dacă reușește să facă treaba asta probabil că o să îmi placă banda, cu atât mai mult cu câte Metropolis nu a avut o identitate de foarte mult timp, iar orașele astea aproape mitice din spațiul DC sunt unul dintre lucrurile care îi diferențiază puternic de Marvel. A, mi se pare foarte ciudat noul costum. Pe lângă absența chiloților roșii față de care am devinit favorabil printr-un soi de sindrom Stokholm estetic, nu înțeleg la ce dracu îi trebuie armură. Nu e cam…inutil? Nu e ca și cum ai înveli un tanc în folie de aluminiu?

Superboy #1 Știu că mi-a plăcut arta lui RB Silva în Jimmy Olsen(2011). Expresivă și colorată, cu un pic de savoare indie, un pic altfel decât cea folosită în general de artiștii de la DC. Despre Leobdell vorbim mai încolo. În rest nu-mi trezește niciun fel de reacții.

Supergirl#1 Habar n-am cine-s scenariștii. Despre Mahmud Asrar poate ar fi trebuit să știu că cică a fost pe lângă niște benzi care mi-au plăcut, dar nu l-am remarcat, ceea ce nu e un semn bun. Cu toate că-mi pare drăguță coperta. Și îmi place ideea de persoană din familia lui Superman care să nu fie goody-goody. Nici costumul nu e rău deloc. În mod cert o îmbunătățire față de cel precedent.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.