O observație

Bănuiesc că știm că în 2008 Warren Ellis (scenarist bun, popular, premiat și nominalizat la diferite premii din industrie) și-a lansat un webcomic împreună cu Paul Duffield, Freankangles, care din nefericire s-a încheiat cam acum o lună.

Chestia interesantă e că mai mulți scenariști și artiști cu oarece greutate în industrie îi calcă pe urme sub diferite forme. Greg Rucka îi calcă pe urme cu Lady Sabre, la fel și Jeff Parker cu Bucko, care este un divorț destul de puternic față de ce face acum la Marvel.

Oarecum legate de asta, pe lângă faptul că DC vor să facă treaba cu ”day and date digital”, Brubaker cu Bendis(scriitori populari de la Marvel) vorbeau acum câteva zile pe Twitter despre posibilitatea de a se folosi de distribuția digitală pentru a crea povești ca ”in the good old days” cu capitole deschise, fără a precogniza vreun final.

Reversul se întâmplă de mai mult timp. Nu vorbim despre autorii care mențin un webcomic și își tipăresc benzile fanilor pentru că asta este un aspect important și de bază al monetizării unei astfel de benzi, ci efectiv despre oameni care au început publicându-și singuri lucrările pe Internet ca apoi să fie cooptați de Fantagraphics (mai puțin) sau Top Shelf, ceea ce  în general e o evoluție naturală a trecerii din fanzinele lipite manual xeroxate și vândute magazinului local de comics către publicarea printr-o editură mai prestigioasă, sau înglobarea într-o antologie mai puternică pe piață. Iar despre cei care operează în benzile de gen și au povești similare cred că știu un singur caz, Brian Clevinger, care este un susținător puternic al ideii de distribuție digitală.

Știți ce cred eu despre toate astea?

PS: Îmi place că e o durere aproape generală în cot despre ce am de zis cu referire la absolut orice, exceptând situațiile când îndrăznesc să zic că nu suntem buricul benzii desenate, moment când răsar comentatori și din gaură de șarpe.


Posted

in

by

Comments

9 responses to “O observație”

 1. krossfire Avatar

  Offtopic: Foarte misto initiativa!

 2. Alin Avatar

  @Krossfire
  Care?

 3. raluca-z Avatar
  raluca-z

  Citesc si ma informez, dar pentru ca universul DC imi este cvasi necunoscut, nu am o opinie prea bine formata deci nu pot da cu parerea. E bine ca scrii despre acesti oameni (scenaristi si desenatori) si lucrarile lor, astfel descopar lucruri noi.

  De unele serii auzisem/ stiam de existenta lor dar de altele nu. Deci nu as zice ca nu-i pasa chiar nimaniu si ca nu-i folositor. Chiar daca nu primesti commenturi nu inseamna ca oamenii nu citesc. (Cel putin asa imi zic si eu de fiecare data cand postez o pagina noua si nu primesc niciun comment.)

 4. Alin Avatar

  @raluca-z Nu mă refeream la prostia de articole referitoare la cele 52 (app, băiatul ăsta a făcut o treabă muuuult mai bună decât mine; deși în apărarea mea trebuie să spun că am încercat să le fac pe toate cât mai succinte pentru a nu plictisi. Nu a fost o decizie bună), pentru că știu că nu-i pasă nimănui de benzile alea fiind nord-americane și cu supereroi pe deasupra.

  Dar de-a lungul timpului am scris și despre alte lucruri, de la impresii teoretice la webcomics, la benzi francofone sau manga, însă rareori apare o reacție. Oricum, cam știu câți cititori sunt și nu-s mulți.

 5. Victor Grigoriu Avatar
  Victor Grigoriu

  Nu știu bre cum e la voi, da’ după căpșorul meu nu contează dacă o bandă e nord-americană sau sud-africană, nu contează dacă e cu supereroi sau cu mătuși care croșetează, ci dacă „povestea” e interesantă, ce procedee artistice îs folosite pentru a spune acea poveste, cum e desenată etc. Nu?

 6. Alin Avatar

  @Victor Grigoriu
  Ai zice.

 7. Victor Grigoriu Avatar
  Victor Grigoriu

  Tu nu?

  1. Alin Avatar

   Sigur. Doar că unii au obiceiul de a face niște generalizări urâte de tot.

 8. Alin Avatar

  @Raluca-z Dacă te interesează chestiile astea și mai ai folderul meu pe dropbox, am început să le pun pe cele care au apărut. Și aici îmi scriu impresiile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.