Legendele Dacilor Liberi

Opiniile vehiculate în acest post nu se identifica obligatoriu cu cele ale proprietarilor blogului webcomics.ro

Venit și Legendele Dacilor Liberi – Piatra Sacră, cu întârzierea de rigoare, al cărui scenariu a fost scris de Felix Crainicu și desenată de către Mihai Grăjdeanu. Albumul de față cred că este un ”tie-in” pentru o serie mai largă de lucruri din linia legendelor dacilor liberi, publicate de editura Dacica, care nu mi-e clar dacă e doar puțin protocronistă, sau în totalitate protocronistă.

Nu cred că o să fie o intrare prea lungă pentru că nu sunt multe lucruri de spus. Este un album mic, din toate punctele de vedere. Chiar dacă i s-a făcut publicitate folosindu-se cea mai proastă pagină, tot reușește să dezamăgească în anumite aspecte.

Artistic, în afara unei palete de culori care mi s-a părut prost aleasă, a unor figuri țepene și a lipsei de stăpânire a proporțiilor n-aș spune că iese prea mult în evidență. Mi-a plăcut totuși că domnul Grăjdeanu alege o abordare mai modernă a paginii, cu panouri care compun o singură imagine, sau pagini duble, sau panouri în secvență suprapuse pe o imagine mai mare. Nu-și aveau mereu rostul artificiile astea, dar conferă benzii un dinamism care altfel ar fi fost lipsită de vlagă și chiar neplăcută. Dar, arta nu e punctul meu forte și tind să citesc niște benzi care deja nu arată foarte bine, deci probabil sunt imunizat la unele aspecte mai urâte și desensibilizat la altele mai plăcute. Menționez totuși că nu are absolut nicio treabă cu stilul Marvel.

Narativ în schimb…E un album ridicol și nu în sensul bun. Sau poate e vina modului cum a fost interpretat și ilustrat. Nu știu care a fost procesul prin care s-a creat banda. În primul rând lipsește cu desăvârșire atmosfera de legendă, acea împletire a fabulosului cu realul din care rezultă o poveste puternic simbolică și universală. Iar ținând cont de titlul benzi, e grav. Se încearcă o apropiere de universul dacilor, prin supralicitarea importanței Sfinxului și a culturii ciobănești, se prefigurează câteva elemente din mitologia dacică(de autenticitate dubioasă), ceea ce mai degrabă sapă o crevasă între cititor și acțiune. Calitatea unui basm sau a unui mit stă în atingerea unor monotipuri generale, astfel încât oricât de stranie ar fi povestea sau lumea, ceea ce se întâmplă să se simtă familiar(a se vedea Hellboy – Makoma sau Sandman #9). Iar atunci când se introduc elemente complet lipsite de verosimilitate sau de mitic, orice punte de legătură se dărâmă și banda se simte artificială. De exemplu, apare o domnișoară învelită în piele, care cutreieră plaiurile mioritice pe o motocicletă pentru a asasina un ciobănaș mesianic ce se trage din daci.

Pentru a completa totul, proza și dialogurile sună ca ceva ce am scris eu pe la 13 ani și bănuiesc că vă dați seama că n-am fost de departe cel mai prodigios scriitor. Personajele nu discută, ci mai mult exclamă sau aruncă expoziție, nu au niciun fel de personalitate înafara încadrării în categoria unor vagi stereotipuri, iar vocea naratorului nu reușete decât să inducă în eroare prin incoerență sau intrând în conflict cu ceea ce se arată pe pagină. Să nu mai spun că scenaristul cade pradă unor cuvinte cârjă deranjante(Lucia a sugerat să facem un drinking game legat de cuvântul sacru, dar tare mi-e frică să nu se termine în comă alcoolică).

Și cam atât. Poate aș mai vrea să mai zic câteva lucruri, dar mă simt prost să critic munca unor oameni. Și apoi, cine sunt eu să fac asta? Ideea e că am cumpărat o bandă și nu mi-a plăcut. Sper că am identificat câteva aspecte care ar putea fi remediate pe viitor.


Posted

in

,

by

Comments

16 responses to “Legendele Dacilor Liberi”

  1. Lucky Shark Avatar
    Lucky Shark

    Este dreptul tau sa-ti expui parerea, mai ales in felul in care ai facut-o aici, cu respect si fara atacuri la persoana.
    Sunt convins ca lucrarea e protocronica in proportie de 99%…

    Iti multumesc pentru recenzie!

  2. Alin Avatar

    Cred că trebuie să vorbesc despre The Book of George cât mai curând să nu creadă oamenii că am ceva cu benzile românești.

  3. The Thing Avatar
    The Thing

    De exemplu, apare o domnișoară învelită în piele, care cutreieră plaiurile mioritice pe o motocicletă pentru a asasina un ciobănaș mesianic ce se trage din daci.

    Pai mie imi place ca apare o domnisoara pe motocicleta invelita in piele chit ca e neverosimil cum zici tu….Putem reinterpreta tot ca pe o blalada retro-futuristica…Miorita meets Mad-max intr-o Romanie postapocaliptica…totul e o metafora cu care mintea logica are probleme…:)
    Ai putea sa enumeri si ce anume ti-a placut din acest album. Din moment ce ai ales sa ii faci o critica banuiesc ca ti-a si placut ceva. Bring balance to ze force!!
    Cu bine!

    1. Alin Avatar

      Multe nu mi-au plăcut asta e problema. Sau stai, a fost mai ieftin decât mă așteptam. Ăsta-i un plus.

      Crede-mă, Miorița meets Mad-Max e mult mai interesant decât ce se întâmplă în volumul de față, al cărui scop nu pare a fi decât reiterarea unei mitologii autohtone inventate de unii domni de la Dacica.

  4. graphite Avatar

    Sunt de acord cu Alin. Pare un album aparut prematur, inainte de maturizarea suficienta a autorilor lui. Deficiente au si ideea, si scenarizarea, si decupajul, si desenul in sine.
    Si eu sunt pentru incadrarea povestii intr-un singur registru, cu o constructie coerenta a atmosferei. Daca-i legenda, sa ramana legenda. Sau basm, sau ce-o fi, dara fara insertii high-tech, sci-fi sau de umor contemporan. Asta a functionat in Asterix, cu o dozare extrem de atenta, dar nu merge intr-o poveste care se vrea luata in serios.
    In fine, sa speram ca episodul urmator va tine cont si de criticile constructive si bine intentionate, si de ceva cursuri de scenaristica si decupaj, si ca va beneficia de ecourile primului album.

    1. Alin Avatar

      @graphite Tu n-ai în plan vreo bandă ceva mai amplă pentru România?

  5. scc Avatar

    wow cata critica!

    nu cred ca o sa se dezvolte niciodata benzile desenate la noi daca orice aparitie e desfiintata. mai degraba ar trebui incurajata si promovata fiecare initiativa in acest domeniu! nu zic sa lauzi ceva ce nu-ti place dar cred ca ar fi fost mai frumos sa incurajezi cititorii sa se convinga singuri de calitatea sau NEcalitatea acestui album…

    parerea mea… (la fel cum si analiza de mai sus e doar parerea ta)

  6. Alin Avatar

    @scc Iar dacă nicio voce critică nu se face auzită, artiștii nu vor avea același motivație pentru a-și îmbunătăți operele.

  7. Lucia Avatar
    Lucia

    @scc Nene…dar banda aia e aproape ridicola:| Da-o naibii, daca tot te apuci sa faci o treaba macar s-o faci bine. Si critica e mereu bine venita, mai ales daca inca nu stii bine ce faci. Ma rog, daca esti destul de matur cat sa o faci si sa o primesti la modul serios. Cum altfel vrei sa evolueze lucrurile?

  8. scc Avatar

    sunt perfect de acord cu critica CONSTRUCTIVA! tocmai d-aia eu unul as fi facut analiza asta in termeni de ce poate fi imbunatatit nu ce e de cacat.

    dar poate ca sunt eu prea pozitivist…

  9. Alin Avatar

    @scc Care e diferența între ce e ”de câcat” și ce poate fi îmbunătăți?

  10. graphite Avatar

    @ Alin: tot trag de vreo 10 ani la povestea lui Greuceanu (ca să rămânem în ton cu tematica românească) numai că, la fel ca toate proiectele personale, e ultimul pe listă. Mereu vine câte altceva, nu mai important, dar mai urgent fiindca aduce bani. Ce am mai făcut între timp am pus pe blog. Intraţi, vedeţi , gustaţi şi forfecaţi.

  11. Alin Avatar

    @graphite

    Ai un client în plus 🙂

  12. Alin Avatar

    Recitind articolul observ că am fost criticat(sic!) pe nedrept. În al treilea paragraf am spus niște lucruri bune despre bandă!

  13. nicu şpagă Avatar

    haha, am gasit acum rubrica asta cu oile si m=am apucat de browsănit arhiva.
    Cand am citit albumu asta acum vre-un an( La gloriosul festival CATA din TM/Arad), am ras de m-am spart(din start un punct bun pentru mine, nu conteaza daca e intentia autorului/lor sau nu). Acum ma gandesc ca un alt aspect pozitiv este continuitatea unei ramuri din comicsul romanesc(propaganda mascata in lectii de istorie fake-ish), cum sint alea cu Coloana sau stiu io ce alte chestii despre Evul Mediu timpuriu romanesc(pre89).
    Faza tare e ca in vara am vrut sa il cumpar la OtakuFest si am aflat ca au epuizat stocul complet(o chestie oarecum neobisnuita pentru volumele romanesti de comics de azi).
    Oricum, am impresia ca au facut doar 300, care este de fapt maxima medie(haha) de vanzare a unui comics romanesc azi. De obicei se fac cam 1000, din care se vand 300 “repede”, restul urmand sa lancezeasca prin camari.
    MUAHAHA —— concluzia ar fi, dupa cum au intuit si tipii de la Dacica, sa faci maxim 300 de exemplare daca scoti comics O=)

  14. Alin Avatar

    Mi-aș dori și eu un simț al umorului destul de dezvoltat încât să pot aprecia banda asta la acest nivel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.