Înainte să mă sugrumați pentru pozițiile 8, 6, 4 și 1, vă spun că ierarhizarea este făcută după cât de mult reușesc poveștile astea să îl facă pe Batman să fie…Batman. Adică cât de reușită este atmosfera, antagoniștii și relația lui Batman cu aceștia. Deci nu sunt 10 dintre cele mai bune povești în care a apărut Batman, ci cele 10 povești de care se folosește Batman pentru a ne arăta cât de awesome e.
Deschidem cu două mențiuni onorabile
Gotham Central
de Ed Brubaker, Greg Rucka la scenariu și în principal Michael Lark la artă
Gotham Central este povestea departamentului de poliție din Gotham. Și cam asta. Este o bandă foarte faină despre polițiști care încearcă să facă față infractorilor din Gotham, corupției și birocrației. Conturează foarte bine orașul și perspectiva oamenilor normali asupra supereroilor și a inamicilor acestora. Secțiunile scrise de Brubaker mi se par mai puternice decât cele ale lui Rucka, însă ambii au un talent în a crea dramatism fără melodramă și a evidenția elementele umane ale personajelor fără a le exagera. Plus că de fiecare dată când apare Batman arată atât de awesome.
Astro City #4-9 (Confession)
se Kurt Busiek și Alex Ross
Câte ceva despre Astro City (promit că vorbesc mai încolo despre ea). Astro City este creația lui Kurt Busiek și Alex Ross (care s-a ocupat de designul personajelor, coperte și lucrând un pic la poveste) prin care plătesc tribut benzilor desenate cu supereroi, fără a cădea pradă fetișizării unor perioade trecute, cum s-a întâmplat în Kingdome Come și Marvels. Sunt povești deosebit de bune, de sensibile și care totuși reușesc să aibă momente de energie absurdă cum numai benzile cu supereroi au.
Iar Confession este una dintre cele mai bune dintre ele. Asta este cea mai profetică bandă pe care am văzut-o în viața mea. În două numere sintetizează în suspect detaliu două evenimente din universul Marvel, anume Civil War și Secret Invasion, apoi unul din DC, Dick Grayson luând mantia lui Batman, asta cu câțiva ani buni înainte ca ele să fie gândite. Și e doar zgomot de fond pentru o analiză interesantă a relației dintre Robin și Batman, prin prisma lui Altar Boy și The Confessor, analogii din universul Astro City a celor două personaje. Busiek și Ross preiau elementele gotice din mitologia lui Batman, fără a ignora rolul lui de figură paternă, construind un prădător penitent și misterios care ia sub aripa sa un tânăr, antrenându-l, învâțându-l tainele nopții, transformându-l într-o veritabilă oglindire luminoasă a sa. Face trimitere la atât de multe lucruri specifice lui Batman, de la legende urbane, la colonialism, la suprimarea misticismului, iar asta într-o poveste foarte organică și bine construită, încât îmi pare deosebit de rău, că nu este vorba efectiv despre Batman.
Leave a Reply