Top 10 povești cu Batman – Locul 1

și motivul pentru care îmi place așa de mult de el ca personaj

Locul 1 – Dark Knight Returns și să îți fie rușine dacă nu te-ai gândit la asta.

După cum sper că am evidențiat un pic în listă, deși nu acesta a fost scopul ei, Batman este un personaj complet diferit, în funcție de cel care îl scrie, perioada în care o face și artistul care îl desenează. Poate să fie un erou byronic, un bufon, un răzbunător înfiorător, o figură de-a dreptul demonică, sau chiar un tată. Și până la urmă, de aceea îmi place așa de mult.

Frank Miller avea în cap doi Batmen. Unul portretizat în Year One, altul în Dark Knight Returns. Și chiar dacă cel din Year One este mai uman, mai realistic, DKR îmi pare mult mai personală, în ciuda acțiunii, a excesului și violenței din poveste. Year One este o poveste scrisă așa cum trebuie scrisă, făcută ca la carte, grefând ușurel și cu destul bun simț elemente de horror peste noir, însă în absența artei lui Mazzuchelli, ar fi fost artificială. În Dark Knight, Batman este bătrân pentru că altfel nu îl putea Miller scrie și desena, implicându-se artistic în poveste. Batman trebuia să fie mai în vârstă decât el. Și chiar îmbătrânit, cu un pic de Eastwood în chip și maniersime, ceva lipsea. Era nevoie de un glob colorat de viață și uimire lângă gigantul impunător parcă din marmură și onix. Fără Robin, orice Robin, Batman nu este cu adevărat Batman, fiind lipsit de funcția paternă.

Batman este tipul ăla mare, neinteligibil și un pic înspăimântător care totuși te privește cu căldură și îți pune o mână mare, grea pe cap sau pe umăr drept afecțiune. Batman este ocupat, concentrat și totuși, te ia în lumea sa,transformându-și munca riguroasă și exactă într-un joc, de dragul tău. Chiar dacă doar un om, Batman îți pare din piatră făcut, iar prin acțiunile sale lasă de înțeles că poți și tu ajunge precum el, că e bine să fii precum el, insă în final alegerea este a ta. Batman este un mit din carne și oase, care îmbătrânește, ale cărui acțiuni i le poți recontextualiza și reinterpreta, peste ani înțelege, dar a cărui legendă personală nu slăbește, doar că se ridică deasupra lui și a ta. Cu mantia-i plutind măreață, rămâneți doar voi doi, doi oameni, insă el, chiar și cu chipul descoperit, tot este Batman.

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.