Webcomics pe care le vizitez zilnic

În primul rând, sunt webcomics, care apar într-un interval decent și fără prea multe întreruperi, iar lucrul acesta cred că este unul dintre motivele pentru care continui să le citesc. Reprezintă un element de stabilitate, o constantă și uneori este ceva plăcut în a știi că unele lucruri încă îți sunt fidele, într-un fel sau altul. Bănuiesc că veți strâmba din nas când veți auzi ce titluri citesc(sper că cel puțin cu o excepție) și tot ceea ce pot să sper e ca acest lucrur să nu dăuneze asupra percepției recenziilor mele viitoare, sau chiar publicate deja.

Penny Arcade

A existat o rivalitate puternică între cele două webcomicuri și acum aproape s-au unit, cel puțin în lumea reală (de fapt, e pentru a motiva faptul că jumătate din discuția despre PvP se rezumă la comparații cu Penny Arcade).

Imagine
PA: Una dintre puține webcomicuri pe care le voi apăra până la moarte. Da, de multe ori trebuie obligatoriu să citești jurnalul lui Tycho, dar aș face-o oricum pentru că scriitura sa îmi pare atât savuroasă încât sunt gata să o diger la orice oră. Debordează de energie și inspirație, iar lucrul acesta nu este mai evident decât în storylineurile speciale, cum ar fi cele de crăciun când parodiază cărți pentru copii(cea cu Cthulhu este genială) sau în cele două povești Automata și Lookouts. Dacă ar putea să susțină constant asemenea lumi, ar fi una dintre cele mai bune benzi ever. Văzând ce au făcut în joc, nu cred că le-ar imposibil, dar sunt sigur că și-ar alienta foarte mulți fani.

Îmi place Penny Arcade pentru mentalitatea de geek absolut pe care o arată, pentru nebunia unor idei și scenarii(Fruit Fuckers!!!), pentru că experimentează cu diferite modele naratoriale și pentru că îmi oferă situația din lumea gamingului într-o formă extrem de condensată, încât nu mai e nevoie să umblu după articole și recenzii. Nu cred să fie situații în care să nu fi fost în asentiment cu Jerry/Tycho în ceea ce privește o anumită practică a industriei sau cu un joc(decât dacă nu l-am jucat).
Imagine
Nu știu cât de bine e să intelectualizez o bandă în care se plimbă roboței ai căror singur scop este asaltarea sexuală a fructelor, dar dacă ăsta nu este un comentariu asemănător celui făcut de Ballard în Crash, nu știu ce e. Până la urmă tot ce fac ei este un studiu asupra mitologizării figurilor din cultura populară, lucru pe care îl acceptă cu inima plină de adulații, atât timp cât ești de acord cu ei.

 

PvP:

Descoperit banda cam în aceeași perioadă cu Penny Arcade, adică ceva mai devreme de a fi interesat de benzile americane, motiv pentru care nu prea știam ce e ăla comic and shit. Pe vremea aia erau două benzi amuzante despre lucrurile care mă interesau. PvP mi se pare un pic mai slabă decât Penny Arcade, dar prietenei mele îi place la nebunie.

Este construită mai puternic în tradiția stripurilor clasice, în special Peanuts sau Calvin and Hobbes și influențele devin din ce în ce mai accentuate. Spre deosebire de creatorii lui Penny Arcade, Scott Kurtz e fan al benzilor desenate încă de mic și nu este atât de pasionat în ceea ce privește gamingul ca cei doi, motiv pentru care stripurile sale sunt mai accesibile, îmbrățisând teritorii mult mai largi din cultura populară, dar rareori sondând adâncimile în care se cufundă colegii lui de birou(el, băieții de la PA și Kirss Straub lucrează cam în aceeași proximitate acum). Însă, tocmai despre asta este vorba în benzile sale.

Penny Arcade analizează extremele a ceea ce înseamnă cultura geek, în timp ce PvP se rezumă la o persopectivă mai realistă, care înglobează diferite elemente ale vieții de zi cu zi. Personajele sale sunt deosebit de umane, iar nunta lui Jade cu Brent a fost un event chiar emoționant. Are un format care îmi place foarte mult, anume povești de lungimi indefinite, cam o săptămână, urmate de o săptămână de benzi cu scop pur comic sau informativ.

Capătă un ritm foarte plăcut, iar faptul că nu sunt aproape deloc întârzieri în programul său face o plăcere din a o avea într-un bookmark și a nu o uita într-un RSS Feed.

Saturday Morning Breakfast Cereal

Imagine
E ciudat ca o bandă cu acest titlu să apară în orice zi a săptămânii(mai puțin duminica, cred, dar de când timp o citesc n-am verificat). Întradevăr, este o glumă pe seama idee de Saturday Morning Cartoon. Arta este … oribilă. Umorul însă îmbină profanități cu profundul, într-un mod în care nu cred că te poți abține să nu râzi.
Imagine
Unele benzi, foarte des formate dintr-un singur panou, merg până la grotesc cu situațiile prezentate, în timp ce altele(foarte rar) pășesc suspicioas de aproape de sublim. Structura pe care o folosește în general este prezentarea unei situații după care o foarte bruscă întoarcere la 180 de grade. Se folosește și de diagrame Venn sau de nerd humor destul de des.

Girls with slingshots

Am găsit-o prin paginile lui Butternuts Squash și aș putea să o descriu foarte bine ca o versiunea a acesteia din urmă, doar că din perspectivă feminină. Sincer îmi place un pic mai mult banda lui Perez, dar nu o updatează decât din joi Paște, motiv pentru care nu prea trec pe acolo decât când vreau să mă uit ce s-a întâmplat cu celelalte benzi de la TX Comics.

În Girls with Slingshots este vorba despre două tinere femei, un cactus și despre excesele lor, fie autoerotice, erotice sau alcoolice. Hazel este o…habar n-am ce face, cred că scria la o vreme dar nu au mai zis nimic despre asta de mult, hiperanxioasă și care cu excepția prietenei ei aparent de-o viață, Jamie, nu iubește decât două lucruri pe lume: alcoolul și sexul. Jamie este opus lui Hazel, confuză în ceea ce privește identitatea ei sexuală, lesbiană de la brâu în sus, plinuță și dornică de-aș folosi sânii pentru a manipula bărbații în a-i sația pasiunea pe care o împarte cu Hazel și probabil cu restul prietenilor lor.

Banda este populată cu o întreagă menajerie de personaje ciudate, extravante sau de-a dreptul depravate, toate însă tridimensioanle și cărora li s-a acordat destul de multă atenție de-a lungul timpului. De asemenea arată foarte bine.

Și în final, a noastră autohtonă Mâță cu î din i
Nu trebuie să îmi cer scuze că îmi place asta, nu?

Alte articole ca acesta, dar nu numai: aici!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.