Comics, BD şi cărţi de colorat

BD-urile în România, o viziune personală

Pentru cineva care nu a fost niciodată interesat de bedeuri, cuvântul „comics” implică în cele mai multe cazuri ceva (evident) comic. Deşi derivă din comic, termenul comic strip sau comics a ajuns demult să fie aproape sinonim cu BD în franceză sau română. Iar o mare parte din bedeuri nu au mai nimic comic în ele.

watchmen_smiley

La rândul său, „benzi desenate” provoacă alte ambiguităţi pe la noi. Imediat după lansarea siteului, cei din jur îşi dădeau cu părerea despre „caricaturile” de pe Webcomics.ro. Iar la scurt timp după ce i-am explicat unui prieten principalele diferenţe între comics/BD şi caricatură, acesta s-a referit la webcomicsurile de pe site ca fiind… story-board-uri (un termen din media şi publicitate, domeniul lui, ca şi al meu, de activitate profesională, care, într-adevăr, e tot o bandă desenată, dar mult mai utilitară).

Sincer, nu m-am mirat prea tare. Comicsurile şi bedeurile sunt automat asimilate celui mai apropiat termen sub care au fost grupate de-a lungul deceniilor imaginile cu poveste – caricaturile, cărţile de colorat, cărţile pentru copii etc. E greu peste noapte să începi să le diferenţiezi între ele în funcţie de nişte criterii şi principii subiective, cel puţin la prima vedere. În final, şi caricatura e o formă de BD, o bandă desenată într-un singur cadru. Aşa că stai, Zorane (adică eu), şi explică-le celor din jur de ce pe Webcomics.ro nu avem caricaturi… Ci comicsuri.

Vestea bună, că altfel, dacă nu era şi o veste bună, nu pierdeam timpul să scriu acest mini-eseu, este că numărul cititorilor de bedeuri din România e în creştere, chiar dacă prejudecăţile legate de „cea de-a noua artă” sunt în floare. Şi apropo de asta, “a noua artă” este o expresie înfiorătoare, zic eu. E ca şi când ai spune că scrisul, orice scris, e artă. Dar despre asta, altcândva, revin la subiectul principal.

Până acum

pif_poche_201_hs

Cauza principală a lipsei de cunoştinţe despre bedeuri ţinea în primul rând de absenţa bedeurilor în cultura noastră mainstream. Da, existau Pif şi mai era şi Rahan, dar să nu uităm că
a) existau în franceză şi
b) până de curând, cuvântul Pif aproape că se impusese ca substantiv comun („am multe pifuri acasă” de cele mai multe ori se referea la o colecţie de bedeuri care nu erau Pif-uri)… Iar asta spune totul despre diversitatea de titluri BD la care am avut acces înainte de ‘89.

31

Au existat şi titluri româneşti, dar acestea au avut în cel mai bun caz un succes moderat. Nu atât din cauza calităţii lor (deşi nu putem spune că am avut prea multe surprize plăcute), cât datorită tovarăşului C. şi a tovarăşilor săi însărcinaţi cu cultura, care nu aveau vreun interes să încurajeze cu adevărat nicio artă posibil subversivă, darămite pe cea de-a noua.

Acum

FF-Calatorii

Cred că în momentul de faţă există semne bune privind viitorul bedeurilor în România. Nu prea sunt eu fan al titlurilor precum Spider-Man, Totally Spies sau mai ştiu eu ce altă invenţie preluată şi adaptată pentru români pe bani grei de la maşinăria de marketing americană. Totuşi, consider că aceste titluri sunt cel mai bun lucru care i se putea întâmpla României bedefile. Este, practic, primul pas pentru ca BD-urile să intre în cultura mainstream a României – prin titluri şi personaje testate în Occident.

Poate cea mai frumoasă surpriză pentru mine a fost crearea spontană a mişcări iubitorilor de manga/anime din România (vezi comunitatea Otaku). Şi în acest caz, menţionez că nu trebuie să fiu pasionat de manga pentru a mă bucura că există numeroşi pasionaţi de orice fel de BD în România.

De ce nu trebuie să respingem mercantizarea BD-urilor

Raţionamentul e simplu. Conform tirajelor pe care am reuşit până acum să le aflu din mai multe surse, că na, mă învârt prin cercuri care deţin asemenea informaţii, vorbim de zeci de mii de cititori români de BD (lunar). Zeci de mii de puştani (presupun că majoritatea-s puştani) care peste câţiva ani, dacă nimic altceva, măcar nu vor face confuzii crase de genul comics = caricatură = story-board = carte de colorat (poate că exagerez aici, dar nu m-ar mira nimic).

Iar dacă doar 1% dintre aceştia îşi vor aprofunda pasiunea pentru bedeuri şi vor continua să citească şi ca adulţi bedeuri ceva mai artistice, să le spunem, consider că ar fi excelent, cel puţin comparativ cu situaţia de acum. Nu vreau să mă gândesc cum stăm comparativ cu situaţia din Occident… Ce rost ar avea?

Ce putem face

Spuneam mai devreme că apariţiile editoriale care includ bedeuri însumează probabil un tiraj de câteva zeci de mii de exemplare pe lună. Sunt convins că o mare parte dintre aceştia citesc acele reviste pentru că le plac bedeurile pur şi simplu (că n-om fi noi românii genetic predispuşi să nu ne placă), dar nefiind vorbitori foarte buni de engleză sau franceză, sunt obligaţi să se mulţumească cu acele titluri.

Capture

Dacă asta este problema, atunci, în loc să ne plângem de milă şi să considerăm că suntem prea puţini adulţi bedefili pentru a conta, mai bine punem umărul şi oferim gratuit o parte din timpul nostru în schimbul satisfacţiei de a intra în contact cu alţi bedefili. Noi aici, cu Webcomics.ro, am făcut primul pas. Am tradus 7 seriale şi vrem să mai traducem încă pe atât până vara viitoare. Fără să ne plângem de milă că avem puţini vizitatori, doar cu speranţa neclintită că, în timp, oricum s-ar măsura acesta, în luni sau în ani, numărul celor care citesc bedeuri de orice fel  va creşte semnificativ… Datorită nouă.

Miza cea mare

Dar şi mai important decât să oferim traduceri este să încurajăm producţia independentă şi autohtonă de bedeuri… Să găsim metode prin care acestea să ajungă la urechile şi ochii cât mai multor bedefili… Şi, într-un final, dacă e cazul, să le transformăm în ceva din care autorii pot câştiga un trai cinstit. Cât de frumos ar fi, nu?

Eu sunt convins că se poate. Voi?

P.S. Nu serios, voi ce credeţi? Şi un dă-te-ncolo de prost e o reacţie mai utilă decât tăcerea… Chiar vreau să aflu părerea voastră, aici, pe forum sau pe blogurile voastre, cu un link aici.


Posted

in

by

Tags:

Comments

10 responses to “Comics, BD şi cărţi de colorat”

 1. scc Avatar

  suntem pe drumul cel bun si oricum cred ca pasionatii de benzi desenate au reusit intotdeauna sa gaseasca resurse si sunt sigur ca o sa apuc ziua in care o sa apara o revista lunara numai cu creatii autohtone, pentru ca, asa cum spuneai si tu public exista!

 2. UtopicBalcanic Avatar

  Da-te-ncolo de… visator!

  Dar aveti toata sustinerea noastra.

  1. Lucky_Shark Avatar

   :))
   Stiu, exagerez uneori. Dar e asa de bine sa visezi cand nu esti singurul!

 3. Vasilică Avatar

  nimic nu poate fi mai bun ca vizualizările oamenilor care caută comics decât vizualizările venite aleator de pe stumbleupon sau altele de genul… 😀

  Vasilică susţine Efortul… şi îl face şi el…

 4. wanna Avatar

  La capitolul BD-uri romanesti imi aduc aminte si de Quadrat. Primul numar il gasiti aici http://www.visualart.ro/forum/showthread.php?t=6325
  Au fost scoase, daca nu ma insel, doar 3 sau 4.

 5. Lucky_Shark Avatar

  Stiam de el, dar uitasem complet, recunosc. Ceea ce mi-a dat o idee – am putea sa le reamintim si altora despre el 🙂

 6. […] Nu vreau sa trec in revista toata istoria benzilor desenate din Romania, care exista, dar care poate sa incape intr-un rezumat de jumatate de A4. Majoritatea benzilor desenate inainte de 89 veneau de afara – pe atunci le spuneam Pifuri erau populare cele cu Rahan, Tarzan etc. Nici astazi nu s-au schimbat foarte multe pe acest segment – acum sunt populare cele cu Spiderman, Superman, X-Men. Evident, in afara acestoara pentru adolescenti erau si cele pentru copii mai mici cu Mikey, Donald, Pif si Hercule etc. (mai multe pe http://www.webcomics.ro/2009/09/13/comics-bd-si-carti-de-colorat/) […]

 7. scc Avatar

  wow nici nu stiam de Quatrat… si mi se pare foarte interesant, mai ales creatiile romanesti

 8. Engineered Avatar

  Eu fiind dintr-un oraș mai din fundul țării nu prea pot să îmi dau seama, dar se resimte cumva fuziune achiziția lui Marvel de către Disney în materie de distribuție?

 9. […] opinie Într-un fel repet ce a spus Zoran(Lucky_Shark) într-un articol mai vechi, poate ceva mai radical și cu o diferență probabil esențială. VN:F […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.