Am compus o listă de lectură pentru alde novicii în benzi desenate. Scopul ei ar fi de a purta noii (sau vechii dar ambuteiații) cititori prin cât mai multe tipuri și tradiții de bandă desenată.

Sper ca modul de utilizarea să fie intuitiv. Se pornește de la diagrama aia din mijloc. Se citesc benzile care intră într-un singur cerc(din cele mici – oricum, dacă suntem tehnici alea colorate sunt discuri). Se explorează apoi intersecțiile în funcție de modul cum au fost receptate benzile pure. Iar apoi se urmăresc traseele care au fost deschise.

Dacă deja ai citit ceva mai din periferia listei, dar nu și din centru, sfatul meu ar fi să urmărești un traseu către cele trei.

 

Probabil că o să mă apuc cândva să mapez linkuri pe poză.

Notă asupra clasificărilor:

Calitatea taxonomică a șerpuirii de mai sus e cel puțin discutabilă și cel mai sigur bullshit. Că nu de asta-i făcută. Sunt deschis la propuneri și modificări.

Nu cred că trebuie să definesc ce-i aia banda de gen. Cam tot ce poate fi pusă într-o categorie care să-ți zică foarte multe lucruri despre bandă*. Ca benzi cu supereroi, SF, horror, noir.

Litcomics ar fi acea categorie de bandă desenată care a îmbrățișat ideea de Roman Grafic și caută legitimare pe ruta asta. De obicei sunt biografii sau memorii. Își tratează subiectul cu accent pe narațiune într-un registru cât de cât realist.

Artcomics sunt în principiu benzi pentru care contează fie exprimarea de sine și expresivitatea, fie explorarea potențialului limbajului grafic al benzii desenate. În principiu, cam tot ce am pus eu acolo ar sta mai bine pe la o intersecție pe undeva. Mi-e destul de greu să găsesc astfel de benzi cât de cât digerabile, cât de cât găsibile și destul de lungi.

Mie îmi place să zic despre Artcomics că ar fi poezia benzii desenate, iar litcomics proza ei. Împreună ele ar compune banda alternativă. Care ar trebui să fie banda normală, da-n fine.