Știm cu toții că articolul ăsta-i de fapt numa un pretext să fac niște mini-recenzii deoarece nu trăiește vreun bedefil pe lumea asta pentru care să nu există alt obiect (carte adevărată, tricou meseriaș, bilet la vreun concert, devedeu cu film, album, gadget, alte chestii care se mai dau eu n-am nicio idee că n-am prieteni) mult mai important decât o bandă desenată, la un preț și accesibilitate echivalente, da? Bineee…

Cadou pentru oamenii care au oarece interes în benzi desenate dar nu-s neapărat fani


Saga vol.1 este povestea unui elf și a unei zâne din tabere adverse ale unui război inter-planetar care dezertează pentru că atunci când s-au văzut li s-au încins zonele erogene și au produs o progenitură. Sunt vânați, sunt hăituți, își caută dădacă. Saga-i exemplul perfect de bandă desenată concepută pentru oameni care nu citesc benzi desenate. Acțiunea este clară, dialogul isteț, textul puțintel, grafica atrăgătoare, cliffhangerurile te fac să vrei mai mult, chiar dacă nu s-au întâmplat chiar așa de multe în număr. Păcat că parcă vrea mai mult să fie serial de televiziune și nu face absolut nimic interesant cu mediul ales.

Cadou pentru oamenii entuziasmați de procesul realizării unei benzi desenate


IDW a încept să lanseze niște colecții denumite Artist Edition ale unor benzi desenate clasice. Treaba specială la ele e că sunt trase direct din planșele încă necolorate, la dimensiunea acestora, cu tot cu pete de corector, comentarii și diferite pregătiri pentru procesul tipografic.

Cele mai multe planșe se găsesc la un preț prohibitiv. Sau nu prea sunt de interes ca povești. Cea mai mișto este evident Daredevil: Born Again de Mazzucchelli. Pentru că Frank Miller și David Mazzucchelli și mai ales David Mazzucchelli pur, la dimensiune originală. Însă Alien: The Illustrated Story aș spune că se apropie, dacă nu chiar o depășește prin faptul că retipărește o poveste ce nu s-a găsit destul de mult timp în circulație. Și e și ceva mai ieftină. Și Walt Simonson împreună cu John Workman înseamnă ceva fantastic din punct de vedere al designului.

Cadou pentru emolăi d-ăia sensibili și pașnici


Lost at Sea este primul roman grafic al lui Bryan Lee O’Malley, despre o adolescentă care are impresia că maică-sa i-a furat sufletul și l-a pus într-o pisică. În timpul unui road-trip stă și se gândește la relația sa cu un băiat. La un moment dat fuge după pisici.

Cadou pentru emolăi d-ăia triști și violenți
The Crow


E The Crow, ce vrei să spun mai mult? Un tip și tipa sa sunt omorâți. Tipul învie. Îi taie pe cei responsabili de crimă, se și taie pe sine. Repeat. Profit?

Cadou pentru foști emolăi oarecum pasionați de jocuri video clasice și anime
Scott Pilgrim vol. 1 Color Edition


Acum vă puteți bucura de unul dintre cele mai importante romane grafice ale ultimilor ani, în culoare. Ba chiar mai mult, să și puteți face diferența între personaje.

Cadou pentru cei care vor să-și simtă copilăria violată în locuri pe care nu credeau că le dețin
Adventure Time vol. 1

Nu cred că mai are mult sens să vorbesc despre Adventure Time și obsesia mea pentru acest serial pentru copii. Exemplu pentru ce zic în titlu:

Cadou pentru gurmanzi
Get Jiro!

Într-un viitor post-apocaliptic plăcerile palative sunt singurule care mai contează. Orașul este rupt între două tabere, una compusă din bucătari high-brow super-corporatiști și una din hipioți vegani. Jiro, un bucătar excelent venit din Japonia este prins în conflictul dintre cele două. E practic un western/poveste cu samurai despre mâncare.

Cadou pentru drept-credincioși
The Book of Genesis ilustrated by R. Crumb


În care maestrul Robert Crumb ilustrează cu lux de detaliu și expresivitate Facerea, fix așa cum a citit-o el.

Cadou pentru erotomani obsedați de Tolkien
Oglaf Book one


E colecție de webcomics, puteți să verificați singuri. Nu trebuie să menționez că-i cam NSFW, nu?

Cadou pentru erotomani obsedați de Asimov
Chester 5000-XYV

Idem