De dată asta îl întrebăm pe Google despre Superman; iar m-a dezamăgit. Mă îndoiesc că a devenit brusc Internetul destul de preogresiv încât să nu întrebe ce orientare sexuală are Superman…dar asta este.

”Is Superman Marvel or DC”

Superman este creația lui Jerry Siegel și Joe Shuster. Nu numai atât, dar Jerry Siegel a scris și unele dintre cele mai interesante povești cu personajul (spre deosebire de momente când creatorii unui personaj nu au mai nimic de a face cu succesul său). Dar da, Superman este un erou de la DC, companie deținută de Warner Bros, iar moștenitorii creatorilor nu văd mai nimic din profiturile obținute de pe urma supereroului.

”Is Superman Immortal

Ăăăă…nimic nu este etern. Entropia și moartea universului și tot jazzul ăla. El ca element inserat în imaginarul colectiv să dăinuiască după finalul civilizației vestice, asta se poate din moment ce știm ce zeități venerau triburi deșertice care n-aveau biblioteci instituționalizate, arhive ermetice, servere care stochează terrabiți de informație ce-i înfățișează și obiecte produse în masă cu figura sau simbolurile lor tipărite pe fiecare fațetă.

Despre el ca personaj în cadrul universului fictiv se crede că s-ar putea să moară, dar nu-s clare lucrurile, iar canonul este deosebit de voalatil, dar asta presupune că pui preț pe canon și continuitate. Chiar dacă se hotărăște cumva că ar muri, poți pur și simplu să-i recitești aventurile pentru a-l învia. Asta-i puterea ficțiunii.

”Is Superman Dead”

Numai dacă lecturezi benzile din universul DC circa 1993

”Is Superman real”

Cât de reală este orice operă de ficțiune. Din cauza ubicuității sale unii ar fi în stare să afirme că este mai real decât mulți dintre noi. Nu știm despre marea majoritatea a oamenilor că există, la nivel individual. Nu fac parte din modelul nostru al realității, în timp ce Superman este o entitate discretă pentru cei mai mulți. De asemenea este lipit de ușa mea.

”Is Superman Jewish”

Este creația unor evrei născuți în SUA și Canada din părinți emigrați în țările respective. El ca personaj este un extraterestru adoptat. De asemenea pendulează între a fi un Moise sau Iisus, deci trageți singuri concluziile.

”Is Superman in every Sinefeld episode”

Habar n-aveam că ar fi în vreunul. Este?

”Is Superman a Marvel Character”

Pooate. Universul ficțional al lui Marvel este construit încât să semene în mare foarte mult cu lumea noastră. Într-un număr de Fantastic Four al lui Mark Millar era un puști care purta un tricou cu MiracleMan (pe vremea când Marvel încă nu deținea drepturile), deci se prea poate ca în acel univers să existe benzi desenate și filme cu Superman. Nu știu vreun exemplu explicit pentru asta, dar nu văd cum ar putea fi infirmat acest lucru.

”Is Superman an alien”

Nu-mi place perspectiva asta geocentrică.

”Is Superman faster than the Flash”

În principiu amândoi stau pe loc, fiind imagini statice. (teoretic Flash este mult mai rapid decât Superman)

”Is Superman stamina real”

Nu. Și nu crede ce-ți zic reclamele de pe net. E mai bine să ai orgoliul rănit decât ce s-ar putea să-ți facă pastilele alea.