Top 10 povești cu Batman – locurile 10 și 9

10 – Batman #620-625 (Broken City)

de Brian Azzarello și Eduard Risso(plus restul echipajului de la 100 Bullets)

Broken City stă un pic la granița dintre povești bune despre analogi ai lui Batman sau în care Batman este doar o prezență de fundal și povești bune din cauza lui Batman. Dacă țineți minte, o plângere pe care am emis-o față de Sin City, a fost lipsa umanității personajelor, lipsa aromei autentice de noir. În cazul benzii de față, am o problemă similară: Batman este mult prea mult un erou noir, nici măcar noir, ci hardboilled. Este viciat, frustrat, comite erori aproape la fiecare pas și face uz, uneori nejustifica, de violență. Da, este determinat, însă determinarea sa dă în manie și îi întunecă judecată. Stilul suprimă povestea fără sens, pentru că este un stil grefat artificial. Însă ce stil…Doamne ce stil…Este invigorant și se joacă cu așteptările noastre de la o poveste cu Batman, mizând aproape totul pe ele. Manipulează cititorul și îl suprainformează curgând ca o poezie absurdă. Ok, acum pe bune, nu-l mai lăsați pe Azzarello să scrie benzi cu supereroi.

9 – Legends of the Dark Knigh t#32-34 (Blades)

de James Robinsson și Tim Sale

Una dintre multele influențe în crearea lui Batman a fost filmul de aventură și eroii lui, în special Zorro. Însă nu numai. Expresionismul german și-a pus pecetea asupra lui Bob Kane, la fel ficțiunea criminalistică sau melodrama romantică. Găsim un tragism comun tuturor genurilor acestea, o augmentare a durererilor omenești, dar și a altor necesități. Fiecare are un set de idealuri, o misiune acordată, fiecare atent împachetată într-o estetică proprie. Iar Batman fără îndoială adoptă elemente din toate aceste genuri, însă totul pornește din esență. Tragedia stă la baza caracterului său și capacitatea lui de a o depăși, de a o transforma în altceva, în ceva mai mare decât un simplu om. Însă atunci când când cineva încearcă să facă ceea ce face el, fără acea rădăcină, când adoptă doar stilul, evident mult mai jovial în absența dramei, lucrurile se dezvoltă altfel. Iar tragedia vine și nu mai poate fi depășită. Blades este o foarte fain desenată și bine scrisă poveste despre idealuri, stil și Batman.


Posted

in

, ,

by

Comments

3 responses to “Top 10 povești cu Batman – locurile 10 și 9”

  1. Gigel Avatar
    Gigel

    mi-a placut asta cu “nu-l mai lăsați pe Azzarello să scrie benzi cu supereroi”
    Eu as plusa si as zice nu-l mai lăsați pe Azzarello să scrie benzi. P U N C T
    o suta de gloante mi s-a parut o mizerie

    1. Engineered Avatar

      Nu pot spune că m-am raportat foarte bine la situațiile din bandă, însă au fost povești bine croite, iar arta lui Risso este excepțională. Azzarello nu înțelege supereroii, iar benzile din acest gen la care contribuie cu scenariul par extrem de pretențioase și nu prea distractive. Însă când este vorba despre noir sau western domnul Azzarello este la înălțime.

      În cazul în care revii, sunt curios să știu ce benzi nu ți s-au părut mizerii.

  2. […] mai interesant picioarele. Două benzi mult mai bune cu Batman realizate în stiluri similare ar fi Broken City de Azzarellor și Risso sau City of Crime de David Lapham și Ramon Bachs. O continuare a lui Year […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.